1,5 h
4 port
  • 800 g vildsvinsinnanlår
  • 500 g sötpotatis
  • 250 g carnaroliris eller arborioris
  • 2,5 l kycklingbuljong
  • 3 st schalottenlökar (50 g)
  • 4 dl vitt vin
  • 15 g salvia
  • 15 g rosmarin
  • 30 g riven parmesan
  • 1 msk japansk soja
  • ½ msk äppelcidervinäger
  • 100 g svartkål
  • Maizena
  • vitpeppar & salt
  • Smör och olja

Helstekt vildsvin med sötpotatisrisotto

Det här receptet passar att laga med:
Vildsvinsinnanlår

Gör så här:

  1. Börja med att skala sötpotatisen och slanta upp den, rosta i ugnen på 200 °C, ca 20 min. 
  2. När sötpotatisen är rostad så mixar du den till en puré och ställer åt sidan, stäng inte av ugnen utan sänk den bara till 125 °C.
  3. Du kan även fritera salviabladen i en liten kastrull med rapsolja. Värm upp oljan till 180 C och fritera några av bladen åt gången, går på bara några sekunder att bli klara, lägg dem sedan åt sidan för att torka på lite hushållspapper.

Vildsvinet:

  1. Ta fram köttet en timme innan du ska börja med middagen. 
  2. Salta och peppra köttet (vitpeppar). Bryn köttet i en stekpanna med en stor klick smör och färsk rosmarin.
  3. När köttet fått fin färg på båda sidorna tar du upp det ur pannan och lägger köttet i en ugnsform. 
  4. Häll över skyn från stekpannan i ugnsformen tillsammans med rosmarinen och ställ in ugnen. Under tiden köttet är i ungen kan du börja med risotton.
  5. Ta ut vildvinet när det når en innertemperatur på 63 °C (efter ca 30 min), låt vila. Under tiden, passa på att göra såsen och låt köttet komma upp i temperatur till 68 °C innan du trancherar det. 
  6. Plocka några kvistar svartkål och låt sjuda 3-4 min i en kastrull med vatten som du sedan serverar tillsammans med vildsvinet.

Risotto:

  1. Värm buljongen i en kastrull för sig.
  2. Hacka löken och stek glansig i en skvätt matolja, löken ska inte få någon färg.
  3. Tillsätt riset och fräs ytterligare någon minut tills riset blir glansigt.
  4. Häll i 2 dl vitt vin och låt koka in i riset, när allt vin kokat in så tillsätter du tre skopor av buljongen.
  5. Du behöver röra din risotto konstant, den ska få kärlek hela tiden, så fort buljongen kokat in så tillsätter du en ny skopa buljong i taget.
  6. När risotton fortfarande har en kärna i mitten men i övrigt är riktigt krämig så tillsätter du sötpotatispurén och blandar om ordentligt. Blir risotton för fast så öser du på med en skopa extra buljong. Avsluta med att vända i parmesanen.
  7. Lägg upp risotton på ett fat och ringla några droppar olivolja över, toppa sedan med friterad salvia.

Skysås:

  1. Slå i 2 dl av buljongen till risotton i pannan du stekt köttet och låt koka ner.
  2. Tillsätt 2 dl vin (rött eller vitt) i stekpannan och koka upp.
  3. Ha i 1 msk japansk soja och en 0,5 msk vinäger.
  4. Tillsätt skyn som runnit av från köttet och red av såsen under kokning med maizena.
  5. Smaka upp med salt och peppar.

Fler recept

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA