Information om den rådande köttbristen

kor_o_petter

Varför är det köttbrist i Sverige?

Det råder köttbrist i Sverige och Europa. Efterfrågan på kött - särskilt ekologiskt nötkött & färs - är mycket större än vad gårdarna kan förse oss med. Det här beror på flera anledningar:

  1. 1. Dyrare att vara bonde
    De senaste åren har varit tuffa för våra svenska bönder. Ökade priser på el och drivmedel slår hårt mot jordbruket som använder många olika maskiner och har stora byggnader. Även dyrare spannmål, transporter och höjda räntor har lett till att det blivit dyrare att vara bonde i Sverige. 


  2. 2. Många svenska gårdar har lagt ned
    Det har varit för höga kostnader och för dåligt betalt för kött och mjölk, under för lång tid. Många bönder har därför valt att stänga sin gård. Äldre lantbrukare lägger ner eller går i pension. Bland den yngre generationen har det varit en svagare investeringsvilja på grund av lågkonjuktur och ett osäkert läge. Resultatet? Vi har idag en låg självförsörjningsgrad på kött i Sverige, ca 50%. 


  3. 3. Ekologiska gårdar har gått över till konventionellt jordbruk
    Många ekologiska och/eller KRAV-märkta gårdar har gått över till konventionellt jordbruk. Ersättningen för ekologiska och KRAV-märkta produkter har inte varit i nivå med vad det kostar att ta fram dem. Bönderna har knappt gått runt. Det ger bättre avkastning att driva en konventionell gård. Det här märker vi på Gårdssällskapet. Förra året gick flera av de KRAV-märkta ekogårdar vi samarbetar med över till konventionell drift.


  4. 4. Dålig tillgång på foder och dåligt väder
    Det dåliga vädret sommaren 2023 ledde till att många bönder tvingades nödslakta djur när de inte fick tag på foder. Foderbristen berodde också på invasionen av Ukraina året innan, som tidigare hade varit en stor spannmålsproducent. 


  5. 5. Det tar flera år för nötkreatur att växa till sig
    Bristen på nötdjur vi ser idag är en konsekvens av hur många kalvar som föddes 2022 och en konsekvens av missväxten 2023. Dessutom är våren generellt en tid där det slaktas färre nötdjur eftersom ungdjuren inte vuxit klart. 

  6. 6. Mer svenskt kött på restauranger
    Nya regler tvingar restauranger att ursprungsmärka köttet de serverar, vilket ökat efterfrågan på svenskt kött. 


  7. 7. Köttbrist i Europa höjer priserna på utländskt kött
    Sverige brukar importera mycket kött från Danmark, Tyskland och Irland. Med köttbrist även i Europa höjs köttpriserna, och med en svag svensk krona blir köttet ännu dyrare. Mindre utländskt kött säljs nu i Sverige. 

    Fortsätt välja svenskt kött

    Köp svenskt kött när du kan.
    Det hjälper de svenska bönder som finns kvar. Det hjälper också Sverige som land att öka självförsörjningsgraden.

    Testa nya detaljer
    Nötfärs är den detalj som är allra mest populär, och efterfrågan är enorm. Testa gärna nya detaljer, det finns så mycket gott kött att välja på. 

    Tack för att du väljer eko!
    Du som abonnerar på Stamkundslåda gör skillnad för våra svenska bönder! Mer nu än någonsin

    Recept utan nötkött att inspireras av

    recept

    Thailändsk Larb

    Till receptet
    recept

    Kycklingpanna

    Till receptet
    recept

    Salsicciapasta

    Till receptet