Som på restaurang fast hemma
Vi hjälper dig med bjudningen dag för dag, steg för steg.
Det finns få tillfällen som kan lika delar exaltera som stressa lika mycket som en middagsbjudning. Vi hjälper dig sätta punkt för jäktandet och pressen så att du istället kan njuta av kvällen, och av den goda maten såklart. Här har vi en trerättersmiddag med toast chorizo, renytterfilé med en potatisterrin och hallonfyllda chokladfondanter, för 4 personer.
Tricket ligger i att dela upp arbetsuppgifterna. Förbered det som förberedas kan några dagar innan för att sminska stressen dagen D.
Det här behöver du
2 dagar, eller helgen, innan
Du kan börja mer efterrätten i god tid! Börja med att finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen i det smälta smöret och rör tills chokladen är helt smält.
Mät upp socker i en bunke och tillsätt äggen. Vispa äggblandningen ordentligt innan du rör ner den i chokladblandningen. Sikta ner vetemjölet i smeten och rör ner det.
Häll upp smeten i 4 smorda, sockerströdda portionsformar och peta ner 3-4 hallon per form. Förvara i frysen till strax innan servering (vi kommer gå igenom vad du gör då!) .
Dagen innan
Potatisterrinen
Sätt ugnen på 150 grader.
Skiva potatisen tunt, gärna med mandolin, och riv osten. Klä en form med bakplåtspapper, gärna en smal hög variant av limpform. Varva potatisen med osten, timjan, salt och peppar tills potatisen är slut. Avsluta på toppen med ost, salt, peppar och timjan. Hyvla smöret med en osthyvel över formen.
Baka av terinen i 50 minuter. Låt den svalna innan du plastar in den och förvarar den i kylen över natten.
Kantarellsmöret
Rensa ansa kantarellerna. Finhacka dem innan du fräser dem på medelhög värme i en stekpanna med lite smör tills det mesta av vätskan har gått ur.
Finhacka gräslök och persilja.
Smält smöret tillsammans med kantarellerna. Blanda ner de hackade örterna, flingsaltet och eventuell kantarellfond. Rör ordentligt innan du förvarar i kylen över natten.
Smördegstoast chorizo
Finhacka chorizon och fräs på medelhög värme tills all färs är genomlagad. Lägg färsen på ett hushållspapper ett par minuter. I en liten blender eller i skål med mixerstav mixa chorizo med 2 msk crème fraîche och 0,5 dl riven parmesan. Finhacka rödlök och lägg i en tätslutande burk i kylen över natten.
Några timmar innan gästerna kommer
Ta fram det kylda kryddsmöret från kylen. Vispa fluffigt med elvisp och lägg upp i den tilltänkta serverinsskålen. Förvara i kyl till servering.
Ta fram köttet ur kylen, dela upp det i portionsstorlek och låt ligga framme för att bli rumstempererat.
Värm ugnen till 200 grader.
Ta fram smördegen ur kylen. Skär portionsstora fyrkanter av den. Skär en mindre fyrkant, inte hela vägen igenom i den större fyrkanten, ca 1 cm innanför så att det bildas en ram runt smördegen. Nagga den inre fyrkanten med gaffel och bre creme fraiche på den. Strössla parmesanost på creme fraichen och baka i ugnen i 15-20 minuter eller tills den är gyllene.
Bre chorizoröran på den inre fyrkanten och toppa med rödlök och parmesan. Nu är förrätten färdig att serveras!
Ungefär en kvart innan du sätter dig
Värm ugnen till 120 grader. Baka terrinen i 15 minuter eller tills den är genomvarm. Servera den toppad med färsk timjan.
Vispa ihop olivolja och balsamvinäger. Salta och peppra efter smak. Kvarta tomaterna och finhacka rödlöken. Blanda allt strax innan servering.
För att tillaga det rumsvarma köttet – torka det med hushållspapper och krydda med salt och peppar.
Hetta upp rapsolja och smör i en stekpanna. Bryn köttet på alla sidor och sätt in i ugnen i en ugnsfast form.
Tillaga köttet i ugnen i 5–10 minuter eller tills temperaturen är 52–57 grader. Storleken på köttbiten avgör hur länge du behöver ha den i ugnen och temperaturen hur blodig du vill ha den.
Låt köttet vila minst 5 minuter innan du skivar portionsbitarna. Du kan låta det vila i folie medan du äter förrätten med dina gäster! När du skär köttet är det viktigt att du tänker på att skära mot fibrerna.
Innan du sätter dig, värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme eller 200 grader varmluft.
Nu är det hög tid att du njuter av god mat och sällskap med dina gäster!
När det är dags för efterrätten
Här föreslår vi att, om du inte redan har, du låter någon annan ta över kökstjänsten ett slag!
Blanda frysta hallon, socker och vatten i en liten kastrull och sätt på låg värme på spisen. Låt puttra under tiden som du väntar på att fondanterna ska bli klara.
Sätt in fondanterna i ugnen och baka i 10-15 minuter. Du vill att ytan ska ha satt sig men inte så mycket mer.
Lägg en sked med hallonsås i botten på tallriken, vänd fondanten upp och ner på tallriken så att den glider ur formen och precis innan servering lägg en skopa glass på toppen.
Lyckas i köket
Med vårt kött och våra recept behöver du bara fixa resten av råvarorna och följa instruktionerna för att få en toppenmiddag. Med allt från tillbehör och såser till själva huvudnumret; bland våra recept hittar du allt för din grillkväll.
Sväng förbi och hämta inspiration!
Din väg till kött och mathantverk året om
Med vår kundfavorit Stamkundslådan får du enkelt hem dina ekologiska favoriter, och mathantverk, till din dörr året om. Du väljer innehållet i lådan och hur ofta du vill ha den levererad – resten löser vi.
Låt dig, och dina gäster, njuta av svenskt kvalitetskött året runt!