Ingredienser
- 1 kg älggrytbitar
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 1 st stjälkselleri
- 8 st krossade enbär
- 2 st morötter
- 200 g kantareller
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk koncentrerad viltfond
- 2 dl rött vin
- 2 dl grädde
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
Mustig älggryta med kantareller och enbär
Gör så här:
-
Hacka lök, morötter, vitlök och selleri, lägg åt sidan. Om du vill korta ned koktiden kan du även dela grytbitarna på mitten.
-
Stek grytbitarna i en torr gryta på hög värme. Se till att få fin yta runt om varje bit. Ta upp och lägg åt sidan. Stek sedan alla grönsaker efter samma princip.
-
Blanda ihop grönsaker och kött. Tillsätt fond, vin, grädde, dijon och kryddor. Tillsätt ev vatten så att vätskan täcker köttet. Låt puttra i kastrullen i 3-4 timmar. Räkna med omkring 3h för mindre grytbitar och 4h för större bitar. Älggrytbitar vinner på en lång tillagningstid så stressa inte fram grytan. Testa köttet mot koktidens slut för att se att det är lagom mört. Tillsätt kantarellerna, låt koka 15-20 min.
-
Toppa sedan med timjan och servera. Vill du ha matigare kan du koka potatis eller ris till.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA