5 h
6 port

Ingredienser

  • 1 kg oxkind
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1/2 rotselleri
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 l rött vin
  • 1/2 purjolök
  • 2 lagerblad
  • 8 svartpepparkorn
  • 1 kvist timjan
  • 1 kvist perilja

Sås

  • Avkoket från oxkinderna
  • 1 msk tomatpuré
  • 0.5 l oxfond (utspädd)
  • 1 tsk japansk soja
  • 50 g smör
  • Svartpeppar 
  • Salt

Potatismos

  • 1 kg mandelpotatis
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 100 g smör
  • 0.5 tsk vitpeppar
  • 1 tsk salt

Bräserad oxkind med krämigt potatismos

Det här receptet passar att laga med:
Oxkind

Gör så här:

    1. Putsa bort hinnor och senor från oxkinderna och lägg åt sidan. Hacka upp örter, rotsaker och lök grovt, lägg i en skål tillsammans med rödvin, svartpeppar och lagerblad. Lägg i oxkinderna, täck med plastfolie och ställ i kylen 1 dygn.

    2. Ta fram oxkinderna och stek på hög värme runt om i en gryta. Tillsätt sedan allt från marinaden och koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda under lock ca 4 timmar på låg värme.

    3. Efter ca 4 timmar. Ta upp oxkinderna och sila av avkoket i en kastrull. Tillsätt oxfond, soja och tomatpure, låt vätskan reducera ner till hälften.

    4. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Blanda därefter upp med smör, grädde, mjölk och kryddor till en slät pure. Smaka upp med salt och peppar.

    5. Vispa ner en klick smör i såsen. Smaka upp med salt, peppar och ev liten gnutta socker. Värm oxkinderna i såsen och servera med hackad persilja och potatismos.

Fler recept

  • Oxfile med potatisterrin och chimichurrismör
    4 port
    Oxfile
  • Entrecôte med potatisterrin och rödvinssås
    4 port
    Entrecote
  • Revbensspjäll med äppelglaze
    ca 4 port
    Revbensspjäll
  • Chimichurrismör
    6 port
    Tillbehör

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA