5 h
Ingredienser
- Ca 1 kg märgben
- Tomatpuré, några msk
- 4-5 morötter
- 4 gula lökar
- 0,5 rotselleri
- 2-3 skivade vitlöksklyftor
- 4 lagerblad
- Ca 10 pepparkorn, hela. Jag blandade vita och svarta pepparkorn.
- Färsk timjan, ½ kruka
- Färsk persilja, ½ kruka
- Lite rapsolja
Hemmagjord fond
Det här receptet passar att laga med:
Märgben
Gör så här:
- Börja med att rosta märgbenen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och klicka ut tomatpuré ovanpå så rostar du den samtidigt. Rosta i ugn på 200 grader i 15-20 min, de ska inte få för mycket färg.
- Skala och hacka rotfrukterna, fräs i en kastrull med olja. Lägg även i kryddor och märgben i kastrullen och fyll på med vatten så att det täcker.
- Koka upp och dra sedan ned värmen. Låt puttra många timmar, minst 4 timmar, gärna 8 timmar. Skumma av då och då.
- Sila fonden när den kokat klart. Du kan nu reducera den ytterligare om du vill ha en mer koncentrerad fond.
När du är nöjd med fonden kan du hälla det du inte ska använda direkt i istärningspåsar och frysa in. Perfekt att ha i frysen! - Använd fonden som buljong, till grytor eller sås.
Snabbaste såsen: koka upp fond med grädde, smaka av med salt - klart!
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA