45 min
4-6

Till grillen

  • 800 g flapstek eller flankstek
  • 2 kronärtskockor
  • 2-3 paprikor
  • 2 citroner
  • Smör och rapsojla
  • Salt och peppar

Syrligt koriandersmör

  • 1 citroner
  • 1 chilipeppar
  • 200g smör
  • 1 kruka koriander, ca 1 dl. (Kan bytas mot persilja)
  • 4 vitlöksklyftor

Grillad flapsteak med tillbehör

Det här receptet passar att laga med:
Flapsteak, Flanksteak

Gör så här:

  1. Börja med koriandersmöret. Ta fram smöret i god tid för att bli rumstempererat.
  2. Skala och koka vitlöksklyftorna i 3 minuter, detta kommer göra vitlökssmaken betydligt mjukare.
  3. Pressa 1 citron så att du får ca 0,5 dl citronjuice. Finhacka 1 kruka koriander och en chilipeppar. Är inte koriander din grej? Byt mot persilja.
  4. Mixa eller vispa smöret mjukt och tillsätt citronen i en tunn stråle under tiden du vispar så att det inte skär sig. Tillsätt sedan övriga ingredienser och blanda ordentligt. Förvara i kylen tills ungefär när du börjar grilla köttet - ta då fram det så att det hinner mjukna igen. 
  5. Koka kronärtskockorna i 35 minuter. 
  6. Hetta upp grillen så att du har direkt värme på ena sidan och indirekt värme på andra sidan. 
  7. Halvera kronärtskockorna och pensla med smör och rapsolja. Halvera citronerna. 
  8. Grilla kronärtskockorna och citronen med snittytan ned så att du får fin färg på dem. Lägg dem sedan med snittytan uppåt på indirekt värme. Pressa citronen då och då över kronärtskockorna. 
  9. Grilla paprikorna hela tills de får fin färg. Lägg sedan på indirekt värme. 
  10. Pensla flapsteken med smör och rapsolja och krydda med salt och peppar. Grilla på direkt värme ett par minuter per sida så att du får fin färg och karamellisering.
  11. Låt sedan ligga på indirekt värme tills innertemperaturen når 55 grader. Köttet kommer att stiga ett par grader i temperatur efter att du tagit bort det från värmen.
  12. Låt köttet vila 5-10 minuter. Skiva upp det mot fibrerna och servera med grillade kronärtskockor, paprika och syrligt koriandersmör.

Vi föreslår lite ugnsbakad potatis eller ett gott bröd till! 

Fler recept med Flapsteak, Flanksteak

  • Flapsteak med marinerad zucchini
    6 port
    Flapsteak
  • Flapsteak med svamprisotto
    ca 4-5 port
    Flapsteak

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA