På grillen
- 800 g grisens hemlighet
- 2 tsk salt
- 2 msk citron
- Vatten
- 1 knippe sparris
- 4 st färska röda lökar med blast
- 1 st spetskål (eller två små)
- Olivolja, salt och peppar
Dragspelspotatis
- 800 g potatis
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar
Ramslökchimichurri
- 1 dl finhackad persilja
- 1 dl finhackad ramslök (eller ytterligare 1 dl persilja + en vitlöksklyfta)
- 0.5 dl finhackad scharlottenlök
- 1.5 dl olivolja
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 tsk chiliflakes
- Salt efter smak
Fetaostkräm med ramslök
- 150 g fetaost
- 2 dl creme fraiche
- 0.5 dl finhackad ramslök eller en liten vitlöksklyfta, eller motsvarande i gräslök
- Salt
Grilltallrik med grisens hemlighet
Gör så här:
- Lägg köttet i en bunke eller plastlåda med höga kanter. Salta och häll över citronjuice. Täck med vatten. Låt stå i ca 1 timme. Det här gör fläsket än mörare, men du kan skippa momentet om du inte hinner!
- För dragspelspotatisen, värm ugnen till 225 grader.
- Skär potatisen i 1cm tjocka skivor. Lägg skivorna mellan ätpinnar eller i en träslev och skär likt hasselbackspotatis i 45-gradiga snitt. Vänd på potatisen och upprepa. Obs! Du vill att snitten ska tvärs mot varandra så att det inte blir skivor utan mer som ett dragspel.
- Koka i saltat vatten i 4 minuter. Ta upp med dem och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olja (det räcker med den ena sidan då det rinner igenom potatisen till den andra sidan). Krydda med salt och peppar.
- Grädda i ugnen i ca 25 minuter eller tills dess att den fått en fin yta och är krispig.
- För ramslökschimichurrin, finhacka persilja, ramslök och scharlottenlök. Blanda med övriga ingredienser. Förvara i kyl tills servering. Den här kan du absolut göra dagen innan!
- För fetaostkrämen, smula fetaosten i en bunke och finhacka ramslöken. Blanda med creme fraiche och salt efter smak. Förvara i kyl till servering. Den här kan du också förbereda i förväg och förvara i kylen!
- Nu är det dags att grilla! Värm grillen till 275 grader eller tills du knappt kan hålla handen över.
-
Lägg rödlöken på grillen, i hög värme på gallret eller direkt i kolen. Låt löken bakas tills den är helt svart. Du skalar bort det yttersta så fort löken svalnat en aning och får en fantastiskt mjuk och söt lök därinne.
-
Halvera spetskålen och lägg den med snittytan ner på grillen. Grilla på direkt värme i ca 10 minuter tills du börjar få en yta på den. Då vänder du den och penslar eller ringlar över lite olja.
-
Det enklaste sättet för att ansa sparris är att böja rot delen nerifrån och uppåt tills den knäcks av, då får du bort den grova mindre goda biten. Blanchera den ansade sparrisen i kokande vatten ca 20 sekunder. Grilla snabbt på direkt värme, nu vill du bara få färg och yta på dem.
-
Ta ut köttet ur vattnet, skölj av det och torka med hushållspapper. Salta köttet igen innan du lägger på det på grillen. Grilla ca 3-5 minuter på varje sida, tiden beror på hur tjock den är.
Kontrollera gärna temperaturen på köttet innan du serverar. Livsmedelsverket rekommenderar en innertemperatur på 70 grader, medan många kockar skulle rekommendera en temperatur på kring 63 grader. Du gör det som känns bäst.
Servera på en plåt eller skärbräda med sås ringlad över grönsakerna och extra vid sidan om!
Fler recept
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA