1 h (12 h marinad)
4-6 port

Ingredienser

  • ca 1 kg fläskkarré
  • 2 tsk senap
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 msk oregano
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk timjan

Gyrossås

  • 1.5 dl creme fraiche
  • 1.5 dl majonäs
  • 0.5 msk ajvar
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 0.5 tsk svartpeppar

Pommes frites

  • 600 g potatis
  • 1 l naturell olja
 

Gyros med pommes frites

Det här receptet passar att laga med:
Fläskkarré

Gör så här:

    1. Har du en hel bit fläskkarré så skär den i 1.5-2 cm tjocka skivor. Blanda sedan ihop alla ingredienser till din marinad och smeta in i fläsket. Ställ sedan kallt, gärna över natten men annars minst 2 timmar så smaken verkligen sätter sig.
    2. Blanda alla ingredienser till din sås, riv i vitlöken och ställ sedan även den i kylen. Den klarar sig också utmärkt över natten så du har den förberedd.

    3. Skiva din potatis i pommes frites storlek och lägg i en skål med kallt vatten, när vattnet blivit grumligt så häller du ut det och tillsätter nytt kallt vatten i samma skål, detta gör du 2-3 gånger för att dra ur stärkelsen. Sedan lägger du ner potatisen i kokande vatten och sänker temperaturen på plattan så potatisen endast sjuder på spisen i ca 10 minuter. Häll av och ställ åt sidan för att torka. Under tiden värmer du upp din frityrolja antingen i fritös eller i en kastrull på spisen. Oljan ska vara 180 grader när du börjar fritera. Fritera sedan pommesen två gånger i olika omgångar (tar du allt på samma gång kyls oljan ner för mycket och du får inga krispiga pommes). Första vändan i fritösen låter du dom ligga ca 5-6 minuter tills dom börjar mörkna något då tar du upp dom och lägger på ett hushållspapper. Nästa och sista vändan du friterar låter du dom ligga i tills dom fått en brun fin färg. Tänk på att se till så oljan får komma upp i värme mellan friteringarna

    4. Har du tillgång till grill så grillar du fläskkarrén ca 4-5 minuter på varje sida och låter sedan vila innan du skivar upp den tunt.

    5. Värm upp och förbered dina pitabröd, skiva de grönsakerna du vill ha och låt alla gäster montera ihop sina egna gyros efter smak!

Tips:

- Var försiktig när du friterar! Ha inte köksfläkten på när du friterar och ha alltid ett lock till kastrullen i närheten så du kan kväva oljan om den tar eld.



Fler recept med Fläskkarré

  • Pulled pork
    4 port
    Fläskkarré
  • Lunchmacka med bönröra och gårdagens grillkött
    4 port
    Fläskkarré
  • Grillad fläskkarré med quinoasallad
    4 port
    Fläskkarré
  • Grillspett med grillad melon- och fetasallad
    4-6 port
    Fläskkarré

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA