1h + tid i ugn
4-6 port

Hjortrostbiffen

  • 600g hjortrostbiff
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymalen peppar
  • 1 tsk vitlökspulver
  • Smör 
  • Rapsolja

Brysselkål

  • 300g brysselkål
  • 100g bacon

Smörkokt potatis

  • 100 g smör
  • 1 kg potatis
  • Vatten tills det täcker potatisen i kastrullen
  • Gräslök och persilja till garnityr

Rödvinssky

  • Köttsaft från ugnsformen
  • 2 dl rött vin
  • 2 msk kalvfond
  • 4 dl vatten
  • Ev. redning 

Picklade morötter

  • 3 morötter 
  • 1 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 3 dl vatten

Hjortrostbiff med smörkokt potatis och brysselkål

Det här receptet passar att laga med:
Hjortrostbiff

Gör så här:

  1. Se till att hjortrostbiffen är rumstempererad innan du påbörjar matlagningen. Detta gör du bäst genom att låta köttet ligga framme i rumstemperatur i minst en timme innan du börjar. Om du har en stor rostbiff kommer den att ta längre tid än om du har två små. 
  2. Koka en 1-2-3 lag. Vi använde mindre socker i vår lag så det istället blev en 1-1-3 lag då morötterna i sig är väldigt söta nu. Skala och skiva eller hyvla morötterna tunnt. Lägg dem i en rengjord burk och slå över den heta lagen. Låt stå svalt till servering eller i kylen över natten. 
  3. Hetta upp ugnen till 125 grader över och undervärme (100 grader varmluft). 
  4. Torka av steken med hushållspapper och krydda ordentligt med salt, peppar och vitlökspulver. Hetta upp rapsolja och smör i en stekpanna och bryn på alla sidor. Diska inte stekpannan- du behöver den till såsen! 
  5. Lägg steken/arna i en ugnsfast form och placera mitt i ugnen. Om du har en termometer med sladd sätter du in den mitt i steken, annars rekommenderar vi att du kontrollerar steken med ca 30 minuters mellanrum (oftare på slutet då temperaturen stiger fort på slutet). 
  6. Ta ut steken när den nått ca 58 grader. Låt den sedan ligga på ett fat som lutar i minst 15 minuter innan du skär upp den i tunna skivor. Viktigt här är att skära mot fibrernas riktning - annars riskerar köttet att upplevas som segt och trådigt. 
  7. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt potatisen och fyll på med vatten så att det precis täcker potatisen. Låt småkoka i ca 30 minuter eller tills potatisen är klar (beror på hur stora potatisar du valt). Toppa med finhackad gräslök och persilja!
  8.  Ansa och halvera brysselkålen. Fräs bacon i en stekpanna på medelvärme tills den börjar bli lite fast och få färg. Tillsätt brysselkålen och låt den fräsa med baconet. Brysselkålen är klar när den börjar få en gyllene stekyta på den snittade sidan. Beroende på vilket bacon du använder kan du även behöva salta efter - men det är en smaksak. 
  9. Hetta upp stekpannan som användes vid bryningen av steken. Tillsätt det röda vinet och rör runt tills allt lossnat. Tillsätt alla köttsafter från ugnsformen som användes samt eventuella köttsafter från fatet som köttet vilar på. Låt koka upp och tillsätt fond och vatten. Låt reducera till ca hälften. Vid behov kan såsen redas av med redning. 

Fler recept

  • Oxfile med potatisterrin och chimichurrismör
    4 port
    Oxfile
  • Entrecôte med potatisterrin och rödvinssås
    4 port
    Entrecote
  • Revbensspjäll med äppelglaze
    ca 4 port
    Revbensspjäll
  • Chimichurrismör
    6 port
    Tillbehör

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA