ca 4 h
ca 6 port
Högrevschili
- 2 msk mald ancho chili
- 1/2 msk finhackad chipotle chili
- 1 msk kummin
- 1 tsk oregano
- 1/2 tsk koriander
- 1/2 tsk kanel
- 2 msk majsmjöl
- 1 kg högrev
- 100 g tärnat bacon
- 2 tsk salt
- 1 stor gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 jalapeno
- 4,5 dl köttbuljong
- 1 öl gärna ale (33cl)
- 1, 5 dl krossade tomater
- 1 msk honung
- 1 tsk kakao
- 190 g svarta bönor
- 2 dl gräddfil
- 2 st baguetter
- Färsk koriander
- 100g riven ost
Tomatsallad
- 250 g körsbärstomater
- 1 st salladslök
- 1 msk olivolja
- 1/2 msk vitvinsvinäger
- 1/2 tsk oregano
- salt och peppar
Högrevschili med kakao
Det här receptet passar att laga med:
Högrev, Tärnat bacon
Gör så här:
- Blanda chili kryddorna, kummin, oregano, koriander, kanel och majsmjöl i en skål. Tillsätt lite vatten och blanda det till en röra.
- Putsa köttet och skär köttet i bitar ca 2x2cm, salta och ställ åt sidan. Köttet ska vara rumstempererat innan det tillagas.
- Stek bacon knaprigt i en kastrull/gryta och lägg det sen på en tallrik. Låt fettet från baconet vara kvar i kastrullen.
- Stek köttbitarna i omgångar. De ska bara få lite färg så behöver bara ligga i ca 4 min. Lägg sedan köttet åt sidan igen, häll i lite vatten i kastrullen och skrapa det som bränt fast i botten och häll den vätskeblandningen över köttbitarna.
- Skär löken i bitar ca 1x1cm, hacka vitlöken, dela jalapenon och ta bort fröna och hacka den sedan i små bitar.
- Stek löken till den mjuknat. Tillsätt vitlök, jalapeno och kryddblandningen. Låt det steka i några minuter.
- Blanda ner buljong i kastrullen och vispa så kryddblandningen löses upp. Blanda sen i öl, krossade tomater, honung och kakao. Tillsätt baconet och köttbitarna med vätskan från köttet. Låt det hela koka upp.
- Sänk sedan värmen och låt kastrullen puttra med lock i cirka 2 1/2-3 h. Rör om lite i grytan ibland.
- Tillsätt bönorna när grytan är i stort sätt klar vilket är när köttet känns mört och nästan går att dra isär. Smaka av grytan ifall det skulle behövas mer krydda.
- När det börjar närma sig att grytan blir klar kan tillbehören förberedas. Skär tomaterna i halvor. Strimla salladslöken. Blanda grönsakerna med olivolja, vitvinsvinäger, oregano, salt och peppar.
- Skär upp brödet och rosta de i en stekpanna med lite smör till de fått fin färg.
- Servera grytan toppad med riven ost och koriander, gräddfil, brödet och tomatsalladen.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA