ca 2,5 h
ca 6 personer

Ingredienser

  • Cirka 1 kg fransyska
  • 3 morötter, 1 tärnad och 2 st slantade 
  • 2 gula lökar, hackade
  • 1 vitlöksklyfta, skivad
  • 3 lagerblad
  • 2 msk vitpepparkorn
  • 2 msk svartpepparkorn
  • 3 nejlikor
  • 2 tsk socker
  • Spad från inlagda rödbetorna
  • Ca 1,5-2 liter vatten
  • Till redning- 1 msk vatemjöl blandat med 2 msk vatten (kan ev. behövas mer)
  • Smör

Potatis

  • 900 g fast potatis
  • Ca 50 g smör
  • Hackad bladpersilja
  • Salt och svartpeppar

Rödbetor

  • 3-4 rödbetor, ungefär i samma storlek
  • 1 dl ättika 
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • Lite salt
  • 2 tsk mortlade svart- och vitpepparkorn

Klassisk kalops

Det här receptet passar att laga med:
Fransyska

Gör så här:

  1. Börja med att koka rödbetorna i lättsaltat vatten så att de känns mjuka (cirka 30-40 minuter)
  2. Låt svalna helt och skala sedan
  3. Blanda ihop ättika, socker, vatten och kryddor i en skål
  4. Skiva rödbetorna tunt och blanda ihop med lagen, ställ i kyl
  5. Hetta upp smör i en gryta och bryn köttet, ta ut och ställ åt sidan
  6. Bryn den hackade löken och tärnade moroten tillsammans med kryddorna
  7. Tillsätt socker mot slutet så att de blir karamelliserade 
  8. Häll på några deciliter vatten och låt koka bort
  9. Tillsätt köttet och häll på resten av vattnet 
  10. Koka upp och låt sedan puttra på svag värme cirka 2 timmar, skumma av med jämna mellanrum
  11. Tillsätt de slantade morötterna när det är cirka en halvtimme kvar
  12. Smaka av med salt, peppar och rödbetsspad (hade ganska många matskedar)
  13. Red grytan med mjölblandningen och upprepa om den känns för vattnig 
  14. Koka skalad och delad potatis i lättsaltat vatten 
  15. Häll i smör, salt, peppar och hackad persilja 
  16. Servera grytan ihop med potatis och rödbetor, toppa allting med mer hackad persilja

 

 

Fler recept med Fransyska

  • Tjälknöl med potatisgratäng och svampsås
    ca 6 port
    Fransyska
  • Vitlök- och örtspäckad fransyska med gräddsås
    6 port
    Fransyska
  • Emils Boeuf Bourguignon
    ca 6-8 port
    Högrev| Grytbitar| Fransyska| Tärnat bacon
  • Porterstek med smörslungade grönsaker
    ca 6 port
    Fransyska

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA