

ca 2,5 h
ca 6 personer
Ingredienser
- Cirka 1 kg fransyska
- 3 morötter, 1 tärnad och 2 st slantade
- 2 gula lökar, hackade
- 1 vitlöksklyfta, skivad
- 3 lagerblad
- 2 msk vitpepparkorn
- 2 msk svartpepparkorn
- 3 nejlikor
- 2 tsk socker
- Spad från inlagda rödbetorna
- Ca 1,5-2 liter vatten
- Till redning- 1 msk vatemjöl blandat med 2 msk vatten (kan ev. behövas mer)
- Smör
Potatis
- 900 g fast potatis
- Ca 50 g smör
- Hackad bladpersilja
- Salt och svartpeppar
Rödbetor
- 3-4 rödbetor, ungefär i samma storlek
- 1 dl ättika
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- Lite salt
- 2 tsk mortlade svart- och vitpepparkorn
Klassisk kalops
Det här receptet passar att laga med:
Fransyska
Gör så här:
- Börja med att koka rödbetorna i lättsaltat vatten så att de känns mjuka (cirka 30-40 minuter)
- Låt svalna helt och skala sedan
- Blanda ihop ättika, socker, vatten och kryddor i en skål
- Skiva rödbetorna tunt och blanda ihop med lagen, ställ i kyl
- Hetta upp smör i en gryta och bryn köttet, ta ut och ställ åt sidan
- Bryn den hackade löken och tärnade moroten tillsammans med kryddorna
- Tillsätt socker mot slutet så att de blir karamelliserade
- Häll på några deciliter vatten och låt koka bort
- Tillsätt köttet och häll på resten av vattnet
- Koka upp och låt sedan puttra på svag värme cirka 2 timmar, skumma av med jämna mellanrum
- Tillsätt de slantade morötterna när det är cirka en halvtimme kvar
- Smaka av med salt, peppar och rödbetsspad (hade ganska många matskedar)
- Red grytan med mjölblandningen och upprepa om den känns för vattnig
- Koka skalad och delad potatis i lättsaltat vatten
- Häll i smör, salt, peppar och hackad persilja
- Servera grytan ihop med potatis och rödbetor, toppa allting med mer hackad persilja
Fler recept med Fransyska

En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA