

1,5 h
4 port
Köttbullar
- Ca 500 g nötfärs, Gårdssällskapet
- ½ dl vispgrädde
- ½ dl mjölk
- ½ dl ströbröd
- 1 gul lök, riven
- 1 ägg
- Salt och peppar
- Lite muskotnöt
Potatismos
- 900 g mjölig potatis, skalad
- 2 dl vispgrädde
- 50 g smör
- Salt och peppar
- Muskotnöt
Gräddsås
- 50 g smör
- 1 msk vetemjöl
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl vatten
- 1 msk kalvfond
- Salt och peppar
Rårörda lingon
- 125 g frysta lingon
- Ca 1/3 dl strösocker
Pressgurka
- ½ gurka
- 1 msk ättikssprit
- 2 msk strösocker
- Lite salt
- ½ dl vatten
Köttbullar med potatismos
Det här receptet passar att laga med:
Nötfärs, Blandfärs
Gör så här:
- Lägg lingonen i en skål med strösocker i rumstemperatur, blanda om då och då tills allting smält samman (kan ta några timmar)
- Skiva gurkan tunt med mandolin
- Blanda ihop ättikssprit, vatten, lite salt och strösocker till sockret löst sig
- Lägg gurkan i en burk och häll över lagen, lägg i kyl någon timme
- Värm ugnen till 225 grader
- Blanda ihop vispgrädde, mjölk och ströbröd och låt svälla ca 10 minuter
- Riv löken
- Blanda köttfärs med ströbrödsblandning, lök, ägg, salt, peppar och lite muskotnöt
- Rulla till lika stora köttbullar och lägg på ett en plåt med bakplåtspapper
- Skala potatisen i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk
- Gör såsen genom att bryna smöret i en kastrull och vispa ner mjöl
- Häll på vispgrädde, kalvfond och vatten, låt koka ihop
- Smaka av med salt och peppar
- Lägg köttbullarna i ugnen cirka 6-8 minuter
- Stek sedan i rikligt med smör så att de får en fin yta
- Krossa potatisen och tillsätt vispgrädde och smör
- Vispa mjukt och fluffigt med elvisp
- Smaka av med salt, peppar och muskotnöt
- Servera allting tillsammans

En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA