Ingredienser
- 800 g mjölig potatis
- 2 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk kryddpeppar
- 1 gul lök
- 250 g tärnad bacon
- Salt och svartpeppar
- 100 g smör
Råröda lingon
- 200 g lingon
- 0.5 dl socker
Kroppkakor med rårörda lingon
Gör så här:
- Koka potatisen i lättsaltat vatten, häll sedan av den och låt svalna. Se även till att den torkar.
-
Bryn under tiden bacon i en torr panna, när den fått färg hackar du löken och tillsätter i samma panna. Krydda med kryddpeppar, svartpeppar och salt. Bryn 1-2 minuter ställ sedan åt sidan.
-
Pressa potatisen i en potatispress eller mosa med en gaffel, blanda i mjölet, 1 helt ägg och 1 äggula och arbeta ihop till en deg. Är den för lös tillsätter du lite mer mjöl. Rulla sedan ut den till en korv och skär lika stora bitar.
-
Gör nu en liten grop i bollen där du lägger i ca 1 tsk av bacon och lökblandningen sedan trycker du ihop den och rullar ihop till en boll. Lägg åt sidan på ett mjölat fat. Blir det bacon över så spar till serveringen.
-
Lägg smöret i en kastrull och bryn tills det tystar och börjar bubbla, du känner en knäckig doft, ta då av smöret och låt stå på sidan.
-
Låt sedan sjuda i lättsaltat vatten ca 8 minuter eller tills dom flyter upp till ytan. Servera med rårörda lingon, brynt smör och eventuellt bacon/lök röran.
Tips:
- Det är väldigt gott att dela kroppkakorna och steka med platta sidan nedåt i smör. Funkar även utmärkt för att liva upp kroppkakorna som blivit över och äts som rest.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA