Lamm
- 4 st lammlägg
- 6 dl rött vin
- 1 msk kalvfond
- 100 g rosmarin
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 2 morötter
- 3 tsk salt
- 3 tsk svartpeppar
- 1 msk vetemjöl
Jordärtskocksstomp
- 400 g jordärtsskocka
- 500 g potatis
- 1 grönsaksbuljongstärning
- 2 dl vitt vin
- 1 vitlöksklyfta
- 1 schalottenlök
- Ca 2 dl grädde
- 100 g smör (rumstempurerat)
- Salt och peppar
- 2-3 kvistar timjan.
Glacerade morötter
- 4 st morötter
- 100 g smör
- 1 kvist timjan
- 1 vitlöksklyfta
- Salt.
Rödvinsbräserad lammlägg med jordärtskocka
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125 grader, salta, peppra, mjöla inläggen och bryn dom ordentligt i en het panna med lite olja.
-
När läggen fått en gyllene färg runt om tillsätter du grovt hackad morot, lök, vitlök och rosmarin och steker 2-3 minuter med en klick smör. Tillsätt sedanvin, fond och 2 dl vatten. Om du inte har en ugn- stålig gryta med lock - häll allt i en ugnsfast form, täck över med folie och ställ in i ugnen 2-3 timmar.
-
Jordärtsskocka: Skala potatis, jordärtsskocka, lök och vitlök, lägg i en kastrull. Häll i vin och fyll därefter på med vatten så de täcker rotfrukter och lök. Smula i buljongtärningen och koka upp och låt sjuda tills rotfrukterna blir mjuka, ca 20 min.
-
Glacerade morötter: Dela och stek morötterna i 50 g smör, en klyfta vitlök, timjan och salt ca 15 minuter på medelvärme.
-
Pressa potatis, jordärtsskocka och vitlök (ta bort schalottenlöken) genom en potatispress eller mosa med en gaffel. Tillsätt smör och grädde, vispa ihop. Krydda upp med hackad timjan, salt, peppar.
-
Servera sedan med läggen, skyn morötterna och purén.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA