45 minuter + 1,5-2h i ugn
4-6 por
Lammkrydda
- 1 msk salt
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk torkad persilja
- 1 tsk torkad salvia
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk strösocker
Lammkrydda finns ibland att köpa färdig i välsorterade butiker
Lammstek
- Ca 1,5 kg lammstek
- Steksnöre
- 2 vitlöksklyftor
- 0,3 kruka färsk timjan
Rotfruktsgratäng
- 600 g potatis
- 400 g morötter
- 400 g palsternacka
- 2,5 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 citron, ekologisk (viktigt då vi använder skalet!)
- 0,3 kruka färsk timjan
- 150 g riven ost
- 1 vitlöksklyfta
Skysås
- 2 dl rött vin
- 2 msk honung
- 1 gul lök
- 1 msk smör
- 0,3 färsk timjan
Tillbehör
- 1 msk smör
- 300 g färska gröna bönor
Lammstek med rotfruktsgratäng och skysås
Det här receptet passar att laga med:
Lammstek
Gör så här:
- Ta fram lammsteken i god tid innan du ska börja laga maten. Det är viktigt att den är rumstempererad innan du börjar steka den.
- Blanda lammkryddan i en skål. Ansa bort alla senor och hinnor (det vita lite sega på utsidan av steken) innan du kryddar steken – försök att täcka hela. Får du krydda över kan du försöka krydda även i hålet där benet har varit.
- Klipp en ca 1m lång bit av steksnöret och bind upp steken. Detta för att skapa en jämnare tillagningstemeperatur.
- Sätt ugnen på 150 grader över och undervärme.
- Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna. Skala och ansa 2 vitlöksklyftor och klipp ett par knippen färsk timjan. Lägg steken i den varma pannan och tillsätt vitlök och timjan. Bryn steken på alla sidor innan du lägger över den i en ugnsfast form och stoppar in den i ugnen.
- Steken behöver gå ca 1h per kilo kött men det är bra att kolla av temperaturen med jämna mellanrum. På slutet går det fort och då kan det vara bra att kolla temperaturen ofta. Tänk också på att ta ut den några grader innan den är där du vill ha den, detta då den går upp de sista graderna under tiden den vilar. Temperaturen ska vara mellan 55–65 grader när du tar ut den – beroende på hur röd du vill ha den.
- Skiva rotfrukter tunt. Varva dessa i en form tillsammans med salt och peppar.
- Koka upp grädden och mjölken i en kastrull. Tillsätt timjan, en skalad vitlöksklyfta, salt, peppar och skalet från citronen. Låt sjuda ett par minuter så att gräddblandningen tar smak. Var försiktig, mjölk kokar lätt över! Sila av gräddblandningen och häll den över gratängen. Toppa med osten.
- När du tar ut steken från ugnen höjer du temperaturen till 225 grader och sätter in gratängen. Låt den gräddas i 25 minuter eller tills den är klar. Den är klar när vätskan har absorberats av potatisen och skapat en krämig sås.
- Flytta steken till en tallrik, ställ den med den ena sidan lite högre än den andra så att den lutar. Detta för att köttsafterna ska rinna åt sidan och ej ligga kvar under köttet.
- Grovhacka en lök. Smält 1 msk smör i en kastrull och lägg ner löken. Fräs den försiktigt så att den inte tar färg.
- Hetta upp stekpannan som köttet bryntes i igen. Tillsätt 0,5 dl rött vin så att vinet deglacerar pannan från köttsmakerna. Häll över resterna i lökkastrullen tillsammans med eventuella köttsafter från ugnsformen och tallriken med steken. Tillsätt mer vin, timjan och hälften av honungen. Smaka av och se om du vill tillsätta mer honung eller om du gillar smaken som den är nu. Låt såsen puttra ett par minuter innan du silar av den med finmaskig sil. Ställ tillbaka såsen på spisen och låt puttra under omrörning tills gratängen är klar. Om du vill ha såsen tjockare kan du tillsätta lite redning.
- Smält smör i en panna och fräs de gröna bönorna.
- Servera steken tunt skivad med gröna bönor och rotfruktsgratängen.
Får du lamm över är detta ett ypperligt tillfälle att använda vårt recept på lunchmacka med bönröra!
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA