Ingredienser
- 1.5-2 kg lammstek
- 10 st vitlöksklyftor
- 4 msk fänkålsfrön
- 8 kvistar rosmarin
- Citronskal från en citron
- 100 g smör
- Ruccola
- Olivolja
- Flingsalt och vanligt salt
Gratäng
- 1 kg potatis
- 1 fänkål
- 4 st vitlöksklyftor
- 5 dl grädde
- 5 dl mjölk
- 600 g chevre
- Salt och Svartpeppar
Lammstek med potatis och fänkålsgratäng
Gör så här:
- Sätt ugnen på 100 grader. Putsa köttet och ta bort eventuella hinnor, köttet ska vara rumstempurerat och torrt. Salta sedan köttbiten rejält runt om.
-
Hacka vitlök, fänkålsfrön, rosmarin och citronskal. Smält smöret och blanda med kryddorna. Pensla köttet först med hälften av kryddorna. Bind sedan upp köttbiten med steksnöre och pensla på resten. Lägg köttet därefter i en ugnssäker form och ställ i mitten av ugnen med en kötttermometer. Innertempen ska nå 65 grader och det tar ca 1.5-2 timmar.
-
När köttet är klart, ta ut det och lägg åt sidan för att vila. Spara spadet som blir kvar i formen till servering. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader.
-
Skiva potatis och fänkål, hacka vitlök. Koka upp mjölk, grädde, salt och svartpeppar i en kastrull. Lägg sedan i potatis, fänkål och vitlök. Låt sjuda i 15-20 minuter. Häll gräddblandningen över potatisen i en stor ugnsform. Smula chevren och strö över formen, täck formen med folie och grädda i ugnen ca 20 minuter, ta därefter av foliet och fortsätt gratinera tills dess att gratängen får en gyllene färg.
-
Ringla olivolja och flingsalt över ruccolan, skiva upp lammsteken och servera med stekskyn och gratängen.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA