Lasagne
- ca 800 g nötfärs (går lika bra med blandfärs)
- 2 gula lökar
- 3 klyftor vitlök
- 2 morötter
- 6 st champinjoner
- 200 g bacon
- 5 msk tomatpuré
- 250 g krossade tomater
- 1 msk kinesisk soja
- 3 dl rött vin
- 2 msk kalvfond
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk sambal oelek
- 2 dl västerbottenost
- 1 msk ströbröd
- Lasagneplattor
Bechamelsås
- 5 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 150 g smör
- 3 msk vetemjöl
- 2 dl västerbottenost
- Salt och svartpeppar
Klassisk lasagne à la Gårdssällskapet
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök, vitlök, champinjoner och morötter, lägg åt sidan.
-
Stek bacon på medelhög värme tills den når en gyllenbrun färg. Tillsätt då lök, vitlök, champinjoner, morötter och tomatpure, fortsätt steka ca 5 minuter. Häll över allt i en större kastrull eller gryta.
-
Stek nötfärsen i samma stekpanna, du kan ta hälften i taget. Häll sedan i samma kastrull som lökenblandningen. Tillsätt nu rödvin, soja, kalvfond, timjan, salt, svartpeppar och krossade tomater. Koka i 10 minuter, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, svartpeppar eller kalvfond.
-
Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull, vispa sedan ner mjölet tillsätt mjölk och grädde låt koka upp under omrörning för att undvika klumpar. När det kokat upp under omrörning tillsätter du ost, salt och svartpeppar. Sänk värmen och låt sjuda 2-3 minuter, ställ sedan åt sidan.
-
Varva sedan lasagneplattor, ostsås och köttfärssås i en ugnssäker form. Toppa med ost och ströbröd - gratinera i ugnen i ca 20 minuter eller tills osten får en fin gyllenbrun färg.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA