ca 1 h
ca 2-4 port

Oxfilé

  • 600 g oxfilé 
  • Salt 
  • Steksnöre 
  • Några kvistar rosmarin 
  • Smör och rapsolja att steka köttet i

Hasselbackspotatis 

  • 800 g potatis 
  • 50 g smör 
  • 0,5 dl ströbröd 
  • 0,5 dl torr smulad ost 
  • Salt och peppar

Rödvinssås

  • 2 st schalottenlökar 
  • 1 tsk timjan 
  • 2,5 dl rödvin 
  • 2 dl vatten 
  • 4 msk kalvfond 
  • 1 msk tomatpure 
  • 1 krm vitpeppar 
  • 1 msk socker 
  • 1 msk majsstärkelse 
  • 100 g smör




Oxfilé med hasselbackspotatis

Det här receptet passar att laga med:
Oxfilé

Gör så här:

  1. Skiva köttet i medaljonger ca 3 cm tjocka. Bind köttbitarna med steksnöre så de håller ihop. Torka av köttet med lite hushållspapper och salta köttet. Låt bitarna stå framme så de når rumstemperatur. Förbered tillbehören före så du kan servera köttet nystekt.
  2. Sätt på ugnen på 225 grader.
  3. Skär ett litet snitt på potatisen så den kan stå stadigt. om du vill kan du skala potatisen innan men de går att behålla skalet på. Skiva sen potatisen i tunna skivor men inte helt igenom. Lägg potatisen på en plåt och pensla på smält smör. Ställ plåten i ugnen och grädda i ca 40 min tills potatisen mjuknat, pensla på smöret några gånger. 
  4. När halva tiden gått ta ut plåten och strö över ströbröd, smulad ost, salt och peppar. Ställ in plåten i ugnen igen och grädda återstående tid.
  5. Till rödvinssåsen börja med att hacka schalottenlök och timjan. Koka upp lök, kryddor, vin, vatten, fond, tomatpuré, socker och peppar. Låt sjuda i cirka 20 min. Sila av löken och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  6. Blanda majsstärkelse i lite vatten och rör ner det i såsen och låt koka i cirka 2 minuter. Rör sen ner smöret lite i taget.
  7. När du ska steka köttet börja med att hetta upp stekpannan. Lägg i rikligt med smör och lite olja i stekpannan. Lägg i bitarna när smöret är smält och har tystnat. Låt bitarna stekas några minuter per sida. Lägg i några kvistar rosmarin i stekpannan och ös köttet med smör medans det steks. Stek köttet i omgångar hellre än att fylla hela stekpannan. Om du är osäker på innertemperaturen så använd stektermometer.
  8. Servera köttet tillsammans med rödvinssåsen och hasselbackspotatis. Om man vill ha lite grönsaker till passar ruccola som du kan ringla lite olivolja och havssalt över.

Fler recept med Oxfilé

  • Oxfilé med pomme duchesse
    4–6 port
    Oxfilé
  • Catarina Königs råbiff deluxe
    2 port som huvudrätt, 4 som förrätt
    Innanlår| Oxfilé| Ryggbiff
  • Oxfilé med gratinerad fänkål och bearnaisesmör
    4–5 port
    Oxfilé
  • Oxfilé med parmesanrösti och rödvinssås
    4 port
    Oxfilé

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA