1,5 h
4 port

Oxfilé

  • 400g oxfilé
  • Olja att steka i
  • Smör att steka i
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • Rosmarin eller timjan

Potatisterrin

  • 800 g mandelpotatis
  • 100 g parmesanost
  • 50g kallt smör
  • 2 tsk torkad timjan
  • Salt och Peppar

Rödvinssås

  • 6 dl rött vin
  • 1-2 lagerblad
  • 2 kvistar timjan 
  • 3 schalottenlökar
  • 6 dl kalvfond (2 msk koncentrat + dl vatten)
  • 2 msk smör
  • Flytande honung
  • Ev, 1 tsk majsmjöl 

Chimichurrismör

  • 200 g smör
  • Zest från 1 citron
  • 2 st vitlöksklyftor, rivna
  • 100 g persilja, finhackad
  • 1 chili, finhackad (utan kärnor)
  • Salt & peppar

Oxfile med potatisterrin och chimichurrismör

Det här receptet passar att laga med:
Oxfile

Gör så här:

Förbered potatisterrinen dagen innan

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Skiva potatisen tunt, gärna med mandolin. Riv osten. Klä en form med bakplåtspapper, gärna en smal hög variant av limpform. Varva potatis med ost, timjan, salt och peppar tills potatisen är slut. Avsluta på toppen med ost, salt, peppar och timjan. Hyvla smöret med en osthyvel över formen.
  3. Baka terrinen i ugnen i 50 minuter. Låt den svalna innan du plastar in den och förvarar den i kylen över natten. Lägg gärna en tyngd över terrinen över natten.

Vid servering

  1. Skär upp terrinen i bitar och stek i mycket med olja tills gyllenbrun. Toppa med timjan.

Chimichurrismör

  1. Finhacka chili och persilja.
  2. Riv citron och vitlök.
  3. Blanda ingredienserna med rumstempererat smör.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Rödvinssås

  1. Skär löken i bitar.
  2. Häll det röda vinet i en liten kastrull och tillsätt lagerblad, timjan och lök.
  3. Låt puttra tills såsen reducerat ner till hälften. Tillsätt kalvfond och låt reducera igen.
  4. Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt smöret och rör om. Smaka av med flytande honung.
  5. Om såsen upplevs för lös kan du reda av med majsmjöl.

Oxfilé

  1. Låt köttet bli rumstempererat. Torka av med papper och salta.
  2. Stek köttet på hög värme i olja tills den fått fin stekyta på alla sidor.
  3. Sänk värmen och tillsätt en stor klick smör, krossad vitlök och örter.
  4. Ös smöret över köttet.
  5. Låt vila från värmen ca 10-15 minuter innan servering

Fler recept

  • Oxfile med potatisterrin och chimichurrismör
    4 port
    Oxfile
  • Entrecôte med potatisterrin och rödvinssås
    4 port
    Entrecote
  • Revbensspjäll med äppelglaze
    ca 4 port
    Revbensspjäll
  • Chimichurrismör
    6 port
    Tillbehör

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA