1h
4 port

Ingredienser

  • 800 g renstek
  • 100 g hasselnötter
  • 1/2 kruka färsk timjan
  • Salt & vitpeppar

 

Potatisgratäng:

  • 800 g fast potatis
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk (röd)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök (70 g)
  • Riven västerbottenost (att toppa gratängerna med)
  • Salt & vitpeppar 

 

Sås:

  • Sky från stekpannan
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk portvin
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk äppelcidervinäger

 

Övrigt:

  • 500-700 g blandade betor
  • Ärtskott
  • Björnbär (går bra med frysta)

Renstek med betor och hasselnötter

Det här receptet passar att laga med:
Renstek

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°C. Lägg fram köttet så det blir rumstempererat.
  2. Skala betorna och klyfta dem, lägg i en ugnsfast form och ringla lite olja över dem. Ställ in betorna i ugnen och rosta dem i 40 min, tills de mjuka men
    fortfarande har lite kärna.
  3. Nu till potatisgratängen, skiva lök och potatis och lägg allt i en djup kastrull med en klick smör i. Salta och peppra och tillsätt sedan grädde och mjölk, rör om konstant på medelhög värme. Du behöver inte förkoka potatisgratängen om du inte vill men om du gör det så blir den krämigare och går snabbare att tillaga i ugnen. Koka gratängen tills potatisen blivit mjuk, ca 20 min, lägg sedan gratängen i små portionsformar. Häll över den rivna västerbottensosten och ställ in i ugnen ca 20 min.
  4. När potatisen och betorna är klara så ta ut dem och ställ åt sidan, sänk värmen på ugnen till 100°C.
  5. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna, lägg dem sedan i en handduk och gnugga så det mesta av skalen lossnar, mortla sedan hasselnötterna tills de är smulor. Hacka timjan och blanda med hasselnötterna.
  6. Putsa rensteken om det behövs, salta och peppra, rulla den sedan i hasselnötsströsslet. Lägg en klick smör i en het stekpanna och bryn köttet snabbt på alla sidorna, lägg sedan köttet i en ugnsfast form och ställ in i ugnen. Köttet ska få en innertemperatur på 48°C, tar ca 45 min. Låt köttet vila i 5 min innan du trancherar det.
  7. Spara stekpannan med skyn i, häll på grädde och övriga ingredienser till såsen, låt koka ihop.
  8. När du tagit ut köttet så kan du höja ugnen till 225°C igen, stoppa in potatisgratängen och betorna på nytt så de får lite värme.
  9. Servera betorna tillsammans med ärtskott och björnbär.

Fler recept

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA