1.5 h
4 port
Ingredienser
- 500 g renytterfilé
- Smör
- Rapsolja
- Salt och peppar
Potatisterrin
- 800 g mandelpotatis
- 100 g parmesanost eller annan smakrik hårdost
- 50 g kallt smör
- Ca 2 tsk torkad timjan
- Salt och peppar
- Färsk timjan till garnityr
Kantarellsmör
- 100 g kantareller
- 200 g smör
- 1 kruka gräslök
- 1 kruka persilja
- 1 tsk flingsalt
- Ev 1 tsk kantarellfond
Tomatsallad
- 400 g körsbärstomater
- 0.5 rödlök
- 2 msk olivolja
- 2 msk balsamvinäger
- Salt och peppar efter smak
Renytterfilé med potatisterrin
Det här receptet passar att laga med:
Renytterfilé
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Ta fram köttet ur kylen och låt ligga framme för att bli rumstempererat.
- Skiva potatisen tunt, gärna med mandolin. Riv osten.
- Klä en form med bakplåtspapper. gärna en smal hög variant av limpform. Varva potatisen med osten, timjan, salt och peppar tills potatisen är slut. Avsluta på toppen med ost, salt, peppar och timjan. Hyvla smöret med en osthyvel över formen.
- Baka terrinen i 50 minuter till en timme.
- Rensa och ansa kantarellerna (eller ta fram ur frysen). Finhacka dem innan du fräser dem på medelhög värme i en stekpanna med lite smör tills det mesta av vätskan har gått ur.
- Finhacka gräslök och persilja.
- Smält smöret tillsammans med kantarellerna. Blanda ner de hackade örterna, flingsaltet och eventuell kantarellfond.
- Låt smöret svalna och vispa det fluffigt med elvisp innan servering.
- För att göra tomatsalladen, kvarta tomaterna och finhacka rödlöken.
- Vispa ihop olivolja och balsamvinäger. Salta och peppra efter smak.
- Blanda allt strax innan servering.
- Om den är klar, ta terrinen ur ugnen. Den ska du låta svalna en aning innan du skär upp i portionsformar och serverar garnerad med timjankvistar.
- För att tillaga det rumsvarma köttet – torka det med hushållspapper och krydda med salt och peppar.
- Hetta upp rapsolja och smör i en stekpanna. Bryn köttet på alla sidor och sätt in i ugnen i en ugnsfast form.
- Tillaga köttet i ugnen i 5–10 minuter eller tills temperaturen är 52–57 grader. Storleken på köttbiten avgör hur länge du behöver ha den i ugnen och temperaturen hur blodig du vill ha den.
- Låt köttet vila minst 5 minuter innan du skivar portionsbitarna. När du skär köttet är det viktigt att du tänker på att skära mot fibrerna.
- Komponera terrin, renytterfilé, kantarellsmör och sallad på tallrikar för ett extra lyxigt intryck. Självklart kan du i stället låta bordsgästerna servera sig själva!
Fler recept med Renytterfilé
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA