1,5 h
4 port

Rostas

  • 500 g rostas 
  • 1 stor vitlöksklyfta, skivad
  • Några kvistar rosmarin
  • Smör 
  • Salt och peppar

Risotto

  • 250 g champinjoner
  • 1 påse arborioris 
  • 2 schalottenlökar, finhackad
  • 2 dl vitt vin
  • 1,5 liter hönsbuljong
  • Salt och peppar
  • 2 dl parmesan, finriven
  • Finhackad persilja

Rödvinssås

  • 3 dl rövin
  • 0,5 dl vatten
  • 4 msk kalvfond
  • 1 lagerblad
  • En skvätt honung
  • Vitpepparkorn
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • Smör
  • Lite köttsaft från stekpannan

Sockerärtor

  • 1 påse färska sockerärtor
  • En klick smör
  • Salt och Peppar

Rostas med svamprisotto

Det här receptet passar att laga med:
Rostas

Gör så här:

  1. Ta ut köttet en timme innan tillagning
  2. Sätt ugnen på 125 grader
  3. Torka av köttet och salta och peppra runtom 
  4. Hetta upp en stekpanna med smör i och bryn köttet
  5. Lägg till en skivad vitlöksklyfta och rosmarinkvistar
  6. Sätt in en termometer och låt köttet gå till cirka 55 grader

Rödvinssås

  1. Börja med såsen, stek schalottenlök i smör i en kastrull
  2. Häll på rödvin, kalvfond, en skvätt honung
  3. Tillsätt med fördel även vätskan som blev kvar från att köttet stekts 
  4. Lägg i lagerblad och vitpepparkorn, låt koka ihop och sedan puttra på svag värme
  5. Smaka av lite då och då med salt och peppar

Risotto

  1. Gör till sist risotton (förslagsvis när köttet vilar)
  2. Stek svampen först i smör och lägg åt sidan
  3. Koka en kastrull med buljong
  4. Stek schalottenlök i olivolja i en kastrull utan att den tar färg
  5. Tillsätt riset och höj värmen, rör om så att allt blandas väl 
  6. Häll på vinet och låt det ånga bort helt
  7. Tillsätt cirka 1/3 av buljongen, blanda runt hela tiden
  8. Låt buljongen koka in i riset och fortsätt hälla cirka 1 dl i taget 
  9. Upprepa detta tills riset blivit mjuk och buljongen känns krämig (cirka 17-20 minuter)
  10. Vänd till sist ner finriven parmesan
  11. Toppa med finhackad persilja

Sockerärtor

  1. Stek sockerärtorna i rikligt med smör, salt och peppar tills de mjuknat
  2. Servera allt ihop till en festlig måltid

Fler recept med Rostas

  • Rostas med zucchinisallad
    4 port
    Rostas
  • Rostas med sötpotatissallad och brynt timjansmör
    4 port
    Rostas
  • Rödvinsmarinerad rostas med potatissallad och örtsås
    ca 4 port
    Rostas
  • Grillspett med klyftpotatis och tzatziki
    ca 6 port
    Rostas

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA