Rostbiff
- 1 kg rostbiff
- 3 vitlöksklyftor
- 1 kruka timjan
- 50 g smör
- 1 tsk olja
Sötpotatisgratäng
- 2 sötpotatisar
- 3 dl grädde
- 1 vitlöksklyfta
- 1 purjolök
- 1 1/2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 50 g västerbottenost
Rödvinssås
- 6 dl rött vin
- 2 msk oxfond (koncentrerad)
- 1 schalottenlök
- 1 morot
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk vetemjöl
- 1 msk smör
Örtkryddad rostbiff med sötpotatisgratäng
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 150§. Putsa rostbiffen från eventuella senor och hinnor. Salta och peppra rikligt.
-
Stek rostbiffen hel i en het panna. Bryn runt om hela biten. När du är klar lyfter du ut rostbiffen och sänker värmen. Ha i smör, vitlök och 3–4 kvistar timjan i pannan.
-
Lägg rostbiffen i en ugnsfast form och häll över smöret. Stoppa in i ugnen tills du når en innertemperatur på 58°. Tar ca 45 minuter.
-
Sötpotatisgratäng: Skala och skiva upp sötpotatisen i ca 0.5 cm tjocka skivor.
-
Skiva purjolök och vitlök. Koka upp grädde i en kastrull tillsammans med lök, purjolök, salt och peppar.
-
Sänk värmen och tillsätt sötpotatis. Låt sjuda ca 10 minuter. Häll sedan över allt i en ugnsfast form och toppa med västerbottenost och ströbröd.
-
Gratinera i ugnen tills osten får en gyllenbrun färg.
-
Rödvinsås: Skiva upp morot och schalottenlök. Stek i en kastrull tillsammans med vitlök och smör.
-
När grönsakerna fått lite färg, tillsätt rött vin och oxfond och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda tills ungefär hälften återstår.
-
Blanda vetemjöl med 1 tsk vatten och häll i såsen. Vispa ihop och smaka upp med salt och eventuellt lite socker.
-
Skiva upp köttet, servera tillsammans med gratäng och rödvinssås.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA