1 h + ca 1 h i ugnen
4 port
Skinksteken
- 1 kg skinkstek
- Salt och peppar
- Rapsolja
- Smör
Gräddig svampsås
- 200 g kantareller (eller annan smakrik svamp)
- 1 schalottenlök
- 50 g smör
- 1 msk mjöl
- 2 dl grädde
- 1,5–2 dl mjölk
- 2 tsk kantarellfond
- 1–2 tsk soja
Pressad potatis
- 1 kg mjölig potatis (ex. King Edward)
- 5–6 morötter
- 25 g smör
Skinkstek med gräddig kantarellsås och pressad potatis
Det här receptet passar att laga med:
Skinkstek
Gör så här:
- Rumstemperera köttet i 1–2 h innan du börjar tillaga det.
- Sätt ugnen på 140 grader över- och undervärme eller 125 grader varmluft.
- Torka köttet med hushållspapper innan du binder upp det med steksnöre. Krydda ordentligt med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och smör i. Bryn steken på alla sidor innan du lägger den i en ugnsfast form och stoppar in i ugnen.
- Steken behöver vara i ugnen ca 1 h per kilo men det är bra att kontrollera temperaturen flera gånger. Om du har tillgång till en termometer med sladd sätter du den mitt i köttet och ställer in den på 65–70 grader. Om du har en liten termometer kan du kontrollera köttet ca var 30:e minut tills det börjar närma sig att den är klar, ca 55 grader. Då behöver du öka intervallet. Och kontrollera den oftare för att inte riskera att den går för länge.
- När köttet är klart är det viktigt att det vilar. Lägg köttet på en tallrik som du ser till lutar ordentligt så att steken inte ligger kvar i köttsaften.
- Koka potatisen med skal i en stor kastrull med saltat vatten tills den är klar. Doppa snabbt i kallt vatten så att du kan hantera dem med händerna innan du skalar dem. Skala potatisen och pressa genom en potatispress.
- Skala och finhacka schalottenlöken. Ansa och rensa kantarellerna. Hetta upp en stekpanna med smör i. Tillsätt den finhackade schalottenlöken och kantarellerna. Fräs kantarellblandningen ett par minuter under omrörning innan du sprinklar mjölet över blandningen. Rör om och tillsätt grädde och mjölk. Smaka av med kantarellfond och peppar. Sojan tillsätter vi mest för färgens skull, den ger en djupare brunare färg, om detta är vad du önskar kan du tillsätta mer soja, annars kan du byta ut det med salt efter smak.
- Skala och skiva morötterna. Smält smör i en stekpanna och slunga morötterna ett par minuter i smöret. Smaka av med salt och peppar.
- Skiva steken i ca 0,5 cm tjocka skivor.
- Servera skinksteken med den pressade potatisen och de smörslungade morötterna.
Fler recept med Skinkstek
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA