Fransyska
- Ca 1 kg fransyska
- 3 klyftor vitlök
- 4 kvistar timjan
- 4 kvistar persilja
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Gräddsås
- Skyn från fransyskan
- 3 dl grädde
- 2 msk kalvfond
- 1 tsk svartvinbärsgele
- 1 tsk soja
- Salt
- Svartpeppar
Tillbehör
- 500 g potatis
- 250 g bönor
Vitlök- och örtspäckad fransyska med gräddsås
Gör så här:
-
Putsa fransyskan från senor och hinnor. Skär sedan fransyskan i mitten och vik upp, krydda med salt och peppar.
-
Hacka vitlök, timjan och persilja. Sprid ut detta i fransyskan och toppa med att ringla över olivolja. Rulla ihop steken och knyt ihop med steksnöre. Lägg i en plastpåse och förvara i kylen över natten (annars minst 4 timmar).
-
Sätt ugnen på 125 grader. Ta fram köttet och låt bli rumstempurerat. Bryn sedan alla sidorna i en torr panna på hög värme. Lägg sedan över i en ugnsfast form och stoppa in i ugnen ca 1 1/2 timme eller tills du når en innertemperatur på 60 grader.
-
Skölj potatisen, lägg i en ugnsform, salta rikligt och stoppa in i ugnen tillsammans med köttet. Potatisen tar ca 1 timme beroende på storlek.
-
När köttet vilar (gärna 5-10 minuter) utanför ugnen: Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och lägg i bönorna, koka upp och låt sjuda ca 5 min.
-
Häll skyn från köttet i en kastrull och koka upp. Tillsätt grädde och övriga ingredienser, vispa ihop till en sås, smaka upp med salt och peppar.
-
Skiva köttet så tunt du kan och servera med potatis, bönor och sås. Du kan även ha en klick svartvinbärsgele.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA