10 + 4 + 1 h
ca 6 port

Tjälaknöl

  • 1 kg fransyska
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 10 svartpepparkorn
  • 10 enbär
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan

Potatisgratäng

  • 1 kg potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 g gratängost
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • Salt och peppar eller vegeta

Svampsås

  • 250 g champinjoner
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk kalvfond
  • Salt och peppar

Haricotsverts

  • 1 paket haricotsverts
  • 1 schalottenlök, skivad
  • 1 msk smör
  • Vatten
  • Salt och peppar

Tjälknöl med potatisgratäng och svampsås

Det här receptet passar att laga med:
Fransyska

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 75 grader. Lägg köttet i en ugnssäker form och ställ in i ugnen tills det når en innertemperatur på 65 grader. Det tar ca 8-12 timmar (min tog 10 timmar) och du får sätta i termometern efter ett tag när köttet inte längre är fryst i mitten.
  2. Under tiden kan du koka saltlagen som ska svalna lite. Ha vatten, salt, socker, svartpeppar, enbär, lagerblad och timjan i en kastrull och låt koka upp och puttra några minuter. Dra sedan av från värmen och låt svalna (den måste inte ha blivit helt kall). När köttet nått en innertemperatur på 65 grader tar du ut den ur ugnen och lägger den i saltlagen ca 4 timmar. Låt stå kallt.

Potatisgratäng

  1. Smöra en ugnsfast form
  2. Skiva potatisen, hacka löken och blanda ihop det i en bunke
  3. Lägg blandningen i ugnsformen
  4. Häll matlagningsgrädden i en skål, pressa i vitlök, salta, peppra och rör om
  5. Häll blandningen över potatisen
  6. Platta till så att grädden täcker potatisen.
  7. Strö över osten och ställ in i ugnen. 200grader i ca 1 timme eller tills potatisen känns mjuk.

Svampsås

  1. Skiva svampen och hacka löken
  2. Stek i en stor klick smör, salta och peppra
  3. Häll på grädde och kalvfond
  4. Smaka av med salt och peppar
  5. Låt puttra (helst en längre stund) till servering

Haricotsverts

  1. Skär av haricotsvertsen i ena änden
  2. Lägg i en stekpanna och fyll med vatten
  3. Lägg i löken och 1 msk smör
  4. Koka upp och låt koka cirka 7 minuter
  5. Salta och peppra

Servering

  1. Ta upp köttet ur lagen och skiva det tunt. Servera med potatisgratängen, såsen, haricotsvers och ev, svartvinbärsgelé.


Fler recept med Fransyska

  • Vitlök- och örtspäckad fransyska med gräddsås
    6 port
    Fransyska
  • Emils Boeuf Bourguignon
    ca 6-8 port
    Högrev| Grytbitar| Fransyska| Tärnat bacon
  • Porterstek med smörslungade grönsaker
    ca 6 port
    Fransyska
  • Tjälaknöl med potatisgratäng och svampsås
    ca 6 port
    Fransyska

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA