Kamben
HUR SKA JAG TILLAGA KAMBEN?
Kamben, även kallad baby back ribs, är med rätt tillagning riktigt saftig och mör. Kamben blir som bäst om du förkokar tills benen börjar släppa från köttet. Lägg därefter på glaze eller marinad och grilla eller stek i ugn för en knaprig yta. Lägger du råa kamben på grillen är det viktigt att de tillagas på låg värme under lång tid. Kamben är perfekt att duka fram på buffén eller plocka ner i picknickkorgen eftersom de är lika goda kalla som varma.
Förkoka kamben
Snabba tips för att förkoka kamben
- Putsa kambenen och lägg i en kastrull med vatten som täcker köttet.
- Koka upp och skumma med en slev.
- Tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen koka på låg värme i ca 1,5 timme.
- Ta upp kambenen när innertemperatur är runt 70 grader eller när köttet släpper från benen.
- Buljongen som blir kvar kan du använda som bas till soppa eller gryta.
Kamben i ugn
- Förkoka kambenen.
- Marinera eller glaza kambenen med fördel ett par timmar innan, gärna över natten.
- Se till att köttet har rumstemperatur.
- Tillaga i ugn på 175 grader eller lägre i cirka 1,5 timme med bensidan uppåt, vänd efter halva tiden.
- Låt köttet vila i minst 10-15 minuter och skär sedan kambenen mellan varje ben.
Grilla kamben
Snabba tips för den perfekta grillningen
- Förkoka kambenen.
- Marinera eller glaza kambenen med fördel ett par timmar innan grillning, gärna över natten.
- Se till att köttet har rumstemperatur.
- Pensla kambenen med lite extra glaze och grilla på direkt värme i cirka 5 minuter.
- Låt köttet vila i minst 10-15 minuter så hinner fibrerna binda köttsaften och kambenen blir saftiga.
- °C
Blodig
65 °C
Medium
70 °C
Välstekt
Vår rekommendation
Tidigare var rekommendation att endast tillaga fläsk vällagad, 70 grader. Svenskt griskött testas dock för både salmonella och trikiner och behöver därför inte nödvändigtvis upphettas till 70 grader även om kamben vanligtvis tillagas till den innertemperaturen.
Längs med ryggraden
Kambenen sitter på övre delen av grisens revben, närmast ryggraden. De är tjockare och kortare än de tunna revbenen som sitter längre ner mot sidan.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA