Kotlettrad
HUR SKA JAG TILLAGA KAMBEN OCH FLÄSKYTTERFILÉ?
Hel kotlettrad är ett magert, relativt mört kött med en mild fläsksmak som passar utmärkt att marinera. Detaljen kan förekomma i många varianter. Utskuren och putsad från fett och senor benämns kotletten fläskytterfilé, fläskkotlett eller fläskhare. Urbenad kotlettrad benämns kamben eller back ribs. Kamben liknar revbensspjäll till karaktär och är med rätt tillagning riktigt saftigt och mört. Kamben blir som bäst om du förkokar tills benen börjar släppa från köttet. Lägg därefter på glaze eller marinad och grilla eller stek i ugn för en knaprig yta. Lägger du råa kamben på grillen är det viktigt att de tillagas på låg värme under lång tid. Kamben är perfekt att duka fram på buffén eller plocka ner i picknickkorgen eftersom de är lika goda kalla som varma.
Förkoka kamben
Snabba tips för att förkoka kamben
- Putsa kambenen och lägg i en kastrull med vatten som täcker köttet.
- Koka upp och skumma med en slev.
- Tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen koka på låg värme i ca 1,5 timme.
- Ta upp ribsen när innertemperatur är runt 70 grader eller när köttet släpper från benen.
- Buljongen som blir kvar kan du använda som bas till soppa eller gryta.
Grilla kamben
Snabba tips för att grilla kamben
- Förkoka kambenen.
- Marinera eller glaza med fördel ett par timmar innan grillning, gärna över natten.
- Se till att köttet är rumstempererat.
- Pensla med lite extra glaze och grilla på direkt värme i cirka 5 minuter.
- Låt köttet vila i minst 10-15 minuter så hinner fibrerna binda köttsaften och kambenen blir saftiga.
Fläskytterfilé i ugn
Snabba tips för fläskytterfilé i ugn
- Sätt ugnen på 100-175 grader. Ju lägre temperatur desto saftigare kött, men då blir såklart tillagningstiden längre.
- Se till att köttet är rumstempererat innan tillagning.
- Marinera köttet i cirka en timme innan, torka av marinaden innan du lägger biten i pannan annars finns risken att ytan bränns vid.
- Bryn köttet i en het stekpanna.
- Tillaga i ugn.
- Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila så tappar köttet inte lika mycket köttsaft när du skär upp det.
- °C
Blodig
65 °C
Medium
70 °C
Välstekt
Vår rekommendation
Tidigare var rekommendation att endast tillaga fläsk vällagad, 70 grader. Svenskt griskött testas dock för både salmonella och trikiner och du kan låta temperaturen stanna vid 65 grader även om det är vanligast att kotlettrad upphettas till 70 grader.
Vad har "hare" med kotlettraden att göra?
Kotlettraden sitter på övre delen av grisens revben, närmast ryggraden. Fläskytterfilé kommer alltså från grisens rygg och är ingen filé även om det kan låta så på namnet. Den andra benämningen för fläskytterfilé, fläskhare, kan också väcka en rad frågetecken till liv; detaljen sitter väl på en gris? Ordet fläskhare kan härledas till tyskans "Hase" (som betyder hare) och nederländska "Haasje" (som också betyder hare och även ländmuskel). Ländmuskeln ansågs vara den finaste biten och " Haas" blev sedan en stämpel för " fin köttbit". På Gårdssällskapet sätter vi också kvalitetsstämpel på köttbiten genom att kalla den premiumkotlett.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA