Lägg (fram och baklägg)
HUR SKA JAG TILLAGA LÄGG?
Fläsklägg är en smakrik detalj som har varit en självklar del av vår husmanskost. Lägg var förr den ideala husmankosten som skulle vara billig, enkel att tillaga och mätta efter dagar fyllda med hårt arbete. Idag är husmankosten generellt något magrare, men kännetecknas fortfarande ofta av att vara ett sparsamt kryddat långkok. Läggköttet är grovfibrigt och behöver därför lång tillagningstid i ugn eller gryta för att bli mört. Rimmat fläsklägg är en klassisker i ärtsoppa och rotmos.
Gryta på lägg
Snabba tips för ett långkok på lägg
- Koka upp vatten i en rejäl gryta.
- Lägg ner läggen och se till att vattnet täcker köttet.
- Tillsätt dina smakförstärkare, koka upp igen och sjud under lock tills köttet lossnar från benen, ca 1,5- timmar.
- Häll av kokspadet men spara det!
- Skär köttet i mindre bitar och servera med rotmos, lite kokspad och senap.
Lägg i ugn
Snabba tips för lägg i ugn
- Skär några skåror i svålen på fläsklägget och lägg köttet med svålen uppåt i mitten av ugnen.
- Klappa in dina kryddor på köttets utsida. Klicka över lite smör och ställ in i ugnen på ca 150 grader i ca 3 timmar.
- Tillaga de sista 30 min på en högre ungstemperatur ( runt 200 grader) högt uppe i ugnen för att ge svålen en härlig knaperstek yta.
- Köttet är klart när det nästan lossnar från benen och känns saftigt, innertemperatur runt 75 grader.
- Låt fläsklägget vila ca 15 minuter innan du skär i det.
Grilla lägg
Fläsklägg på grillen är ett utmanande heldagsprojekt- men värt det! Grilla lägg på samma sätt som griskind. Det som krävs är en stor portion tålamod eftersom läggen behöver lång tid på låg värme. Använd gärna en klotgrill eller ännu bättre en smoker. Vill du ta en lite enklare väg (helt okej, det är bara nästan fusk) kan du först tillaga långsamt i ugn och avsluta hela processen på grillen för att ge köttet grillad karaktär.
- °C
Blodig
- °C
Medium
75 °C
Välstekt
Vår rekommendation
Fläsklägg är en styckdetalj som inte är naturligt mört, men som utvecklar en fin konsistens om den tillagas sakta och får uppnå en innertemperatur på 75 grader.
Inte hela benet
Fläsklägg är mittdelen av grisens ben, närmare bestämt runt knän och armbågar. Både de främre och bakre benen används alltså. Fläsklägg säljs ofta rimmade eller rökta med svålen kvar.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA