Kycklingbröstfilé

HUR SKA JAG TILLAGA KYCKLINGFILÉ?

Kycklingfilé är mycket användbart och lätt att hantera. Kycklingfilén är känsligare för värme än det mörkare köttet på benen. Avsluta inte din stekning/grillning av kyckling på hög värme eftersom den slutgiltiga temperaturen blir för hög. Är du ambitiöst kan du satsa på att få en stekyta på hög värme och eftervärm i ugn så att temperaturen kan krypa uppåt och behålla sin saftighet.

ALLA RECEPT MED KYCKLINGFILÉ>

Kycklingfilé med helrostad blomkål och brynt kaprissmör

ca 4 port
Läs mer Kycklingfilé

Kycklingfilé i ugn 

Snabba tips för kycklingfilé i ugn

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Se till att köttet är rumstempererat för att få en bra stekyta. 
  • Torka alltid av köttet innan du kryddar.
  • För en härlig stekyta kan du bryna köttet i stekpannan några minuter.
  • Placera plåten i mitten av ugnen och tillaga i cirka 15-20 minuter eller tills kycklingen uppnår en innertemperatur på 72 grader. 
  • Låt vila i några minuter innan du skär upp kycklingen så blir den saftigare.

RECEPT>

Basilikagnocchi med kyckling och brynt citronsmör
ca 2 port
Läs mer Kycklingfilé

Steka kycklingfilé

Snabba tips för den perfekta stekningen

  • Torka alltid av köttet innan du kryddar.
  • Bästa stekytan får du med rumstempererat kött.
  • Stekpannan ska varar riktigt varm när du lägger ner kycklingen, men viktigt att därefter sänka värmen till medium.
  • Stek kycklingen ca 6-7 min på varje sida.
  • Om du trycker något spetsigt i filéns tjocka del och köttsaftens färg är klar är kycklingen färdig. Tryck ner spetsen på en kniv i den tjocka delen av bröstfilén och se om färgen på köttsaften är klar. Är den det så är kycklingen klar.
  • Låt köttet vila i några min innan du skär upp det så blir det saftigare.

RECEPT>

Gryta på kycklingfilé

Tillaga kyckling i gryta är ett bekvämt sätt att undvika att köttet blir torrt. En gryta på kyckling går snabbt att tillaga och blir en underbar mitt-i-veckan-måltid som även gör sig bra i matlådan dagen efter. Låt smaksättningen inspireras från världens alla kök!

LÄR DIG MER OM ATT KOKA KÖTT >

INNERTEMPERATUR

- °C

Blodig

- °C

Medium

72 °C

Välstekt

Vår rekommendation

För kycklingfilé är det en innertemperatur på 72 grader som gäller men kycklingfilé är klar – och säker att äta – redan vid 65 grader. Att använda en stektermometer är det bästa sättet att ha koll på temperaturen. När kycklingen har nått rätt temperatur ska köttsaften vara klar, inga rosa inslag. 

VAR SITTER DETALJEN?

Från kycklingens bröst

Bröstfilén kommer precis som namnet antyder från kycklingens bröst. Köttet är magert och innehåller väldigt lite bindväv och därför ska du inte laga den på för hög värm, det gör kycklingen torr och tråkig. 

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA