Kotlettrad
HUR SKA JAG TILLAGA KOTLETTRADEN?
Lammsadel, lammrygg, lammkotlett är alla namn på detaljer styckade från kotlettraden! Kotlettraden fungerar utmärkt att grilla och steka hel i ugn elller skivas till fjärilskotletter eller kammkotletter om sadeln kapas på längden. Kotlettraden funkar såklart också att pannsteka, men tillagas mer sällan i grytan. För en mustig lammgryta rekommenderar vi istället bogen eller läggen!
Grilla kotlettrad
En hel kotlettrad är en rejäl styckdetalj och behöver lite tid på sig att bli varm. Köttet ska vara rumstempererat när det tillagas så ta ut den ur kylen i god tid. Stek den på direkt värme för en fin yta och fortsätt därefter på indirekt värme eller avsluta tillagningen i ugn. Om du tillagar köttet styckat i skivor räcker det med att du grillar hastigt på hög värme. Troligtvis behöver köttet inte gå färdigt på indirekt värme eller i ugn.
Steka kotlettrad
Snabba tips för den perfekta stekningen
- Se till att köttet har rumstemperatur.
- Salta gärna en stund innan för jämn och tydlig smak.
- Se till att stekytan är torr och att stekpannan är varm.
- Skiva köttet mellan benen och stek 1-2 minuter per sida i en blandning av smör och olja.
- Låt vila i aluminiumfolie eller smörpapper ca 10-15 minuter för att få köttsaften att stanna kvar vid skivning.
Kotlettrad i ugn
Snabba tips för hel kotlettrad i ugn
- Se till att köttet är rumstempererat innan tillagning.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Salta i god tid innan så hinner smaken fördela sig jämnt i köttet
- Krydda med rosmarin, timjan och lite peppar
- Lägg i en ugnsfast panna eller gryta och stek den hela kotletten i mitten av ugnen till önskad innertemerpatur
- Låt köttet vila i cirka 15 minuter så att köttsaften stannar i köttet när du sen skivar upp det.
58 °C
Blodig
60 °C
Medium
70 °C
Välstekt
Vår rekommendation
Lamm brukar bli som bäst med en rosa kärna, alltså runt 56-58 grader. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga efter att du har tagit köttstycket från värmekällan. Ta därför bort köttet några grader innan önskad temperatur.
Kotlett och sadel
Kotlettraden sitter längs med lammets rygg och består vanligtvis av två delar: kotlett och sadel. Sadeln är den bakre delene av kotlettraden och består av filé och ytterfilé. Normalt styckas filérna ut, men sadeln kan också sågas med ben till enkel eller dubbelkotletter. Lammracks är kotlett med långa utstickande ben som du hittar på den främre delen av kotlettraden.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA