Lammbog

HUR SKA JAG TILLAGA LAMMBOG?

Åh, nu är det dags för ett mustigt långkok! Bogen ger ett ljuvligt sönderfallande kött om det tillagas länge på låg värme under längre tid. Den kan lagas som stek, hel eller halv, med eller utan ben eller kokas. Även om lammbogen framförallt används till hela stekar och mustiga grytor, kan köttet även snabbstekas skivat i pannan. Lammrätter smaksatta med oliver, vin och dragon och vitlök känns som en fläkt från Medelhavet. 

ALLA RECEPT MED LAMMBOG >

Marockansk lammgryta med myntayoghurt

ca 6-8 port
Läs mer Lammbog

Gryta på lammbog

Snabba tips för den perfekta grytan

  • Krydda bogen med salt och peppar, bryn och lägg över i en gryta
  • Köttet ska ligga trångt i grytan så använd inte en för stor kastrull
  • Lägg köttet i rikligt med kokande vatten
  • Koka upp igen, skumma och tillsätta övriga ingredienser. Tillsätt kryddorna sent i tillagningen så att de aromatiska oljorna inte hinner dunsta bort.
  • Sänk värmen och låt grytan sjuda under lock ca 1-2 h eller tills köttet känns mört.

RECEPT>

Lammspett med chevrepotatis
4 port
Läs mer Lammbog

Lammbog i ugn

Snabba tips för den perfekta steken

  • Se till att köttet är rumstempererat och gnid in bogen med salt och peppar.
  • Bryn köttet i smör och olja tills alla sidor får färg
  • Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg bogen i en ugnssäker form. 
  • Ös steken några gånger under stekningen med skyn som bildas i formen.
  • Tillaga till önskad innertemperatur
  • Låt köttet vila i smörpapper 10-15 minuter innan det skärs upp och skär köttet mot muskelfibrerna

RECEPT>

Steka lammbog

Snabba tips för att steka lammbog i skivor

  • Se till att bogen är rumstempererad
  • Salta gärna en stund innan för jämn och tydlig smak
  • Se till att stekytan är torr och att stekpannan är varm
  • Skiva i centimetertjocka skivor, med eller utan ben, och bryna i en blandning av smör och olja
  • Låt vila i aluminiumfolie eller smörpapper i några minuter för att få köttsaften att stanna kvar när dina gäster skär i köttet.

LÄR DIG MER OM ATT STEKA KÖTT>

INNERTEMPERATUR

55 °C

Blodig

65°C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Lamm brukar serveras men en rosa kärna. Köttet är däremot inte så känsligt vid tillagning vilket gör att även överstekt lamm blir saftigt och mört, framför allt detaljer med ben. Tillaga kött några grader innan önskad innertemperatur. Temperaturen fortsätter nämligen även att stiga när köttet avlägsnats från värmekällan.

VAR SITTER DETALJEN?

Framdelskött

Lammbogen är framdelskött som du hittar vid det främre benet. Detaljen benämns även bogbladsdel och läggdel. 

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA