Lammstek
HUR SKA JAG TILLAGA LAMMSTEK?
Lammstek betyder högtidlig söndagsmiddag med familj och vänner! Steken blir ofta saftig eftersom den är naturligt välmarmorerad. Smaksätt gärna köttet inifrån genom att fylla steken med rotfrukter, svamp, grönsaker eller andra fynd från naturens skafferi. Bind köttet med steksnöre för en jämn tillagning och smak.
Lammstek i ugn
Snabba tips för den perfekta stekningen
- Gör hål i köttet med ett brynstål eller liknande föremål. Späcka med kryddor, vitlök, svamp och rotfrukter
- Gnid in lammsteken med salt och peppar och bryn köttet i smör och olja tills alla sidor får färg
- Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg lammsteken i en ugnssäker form
- Ös steken några gånger under stekningen med skyn som bildas i formen
- Tillaga till önskad innertemperatur
- Låt köttet vila i smörpapper 10-15 minuter innan det skärs upp, skär köttet mot fibrerna.
Steka lammstek
Snabba tips för att steka lammstek i skivor
- Se till att köttet är rumstempererad
- Salta gärna en stund innan för jämn och tydlig smak
- Se till att stekytan är torr och att stekpannan är varm
- Skiva i centimeter skivor, med eller utan ben, och bryna i en blandning av smör och olja
- Låt vila i aluminiumfolie eller smörpapper i några minuter för att få köttsaften att stanna kvar när dina gäster skär i köttet.
Gryta på lammstek
Lammsteken kan såklart ugnsstekas i lergryta, men fungerar även fint att koka på spisen. Lammsteken är en robust styckdetalj och råkar du inte ha en enorm gryta att plocka fram ur skåpet rekommenderar vi att köttet benas ut om det inte redan är gjort. Bind sedan upp steken med bindgarn så att den blir så jämntjock som möjligt. Koka köttet tillsammans med purjolök, morötter, kryddnejlikor, lagerblad, torrt vin eller andra godsaker. Mums!
58 °C
Blodig
60 °C
Medium
70 °C
Välstekt
Vår rekommendation
Lamm brukar serveras men en rosa kärna. Köttet är däremot inte så känsligt vid tillagning vilket gör att även överstekt lamm blir saftigt och mört, framför allt detaljer med ben.Plocka upp köttet några grader innan önskad innertemperatur. Temperaturen fortsätter nämligen även att stiga när köttet avlägsnats från värmekällan. Steken är välstekt när innertemperaturen är 68-70 grader. Om du föredrar ett mer rosafärgat kött ska du satsa på en temperatur runt 60-65 grader.
Två största musklerna på bakbenet
Lammstek är en styckningsdetalj som sitter på lammets bakdel och består av de två största musklerna på bakbenet. Lammstek kan du få tag på med eller utan ben, hel eller i skivor. Detaljen kan även styckas anatomiskt till mindre delar så som innanlår, fransyska, ytterlår och rulle.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA