Flankstek

HUR SKA JAG TILLAGA FLANKSTEK?

Flankstek är en detalj med långa och grova fibrer som tack vare sin avlånga och platta form är lätt att få jämnt tillagad. Ett vanligt tillagningssätt är därför helstekt på grillen eller i ugn. Flanksteken är smakrik och mör, men har en relativt grov köttstruktur. Det är viktigt att köttet skärs tvärs över muskelfibrerna när du portionerar upp steken. Om flanksteken istället skärs läng med fibrerna krävs det cirka 4 gånger så mycket kraft att tugga köttet. 

ALLA RECEPT MED FLANKSTEK >

Flankstek i pitabröd med yoghurtsås

ca 4-5 port
Läs mer Flankstek

Grilla flankstek

Snabba tips för att grilla flankstek

  • Se till att köttet är rumstempererat.
  • Marinera eller krydda detaljen minst 1 timme före tillagning. 
  • Grilla hårt på direkt värme 1-2 minuter per sida. Flytta sedan till indirekt värme och låt ligga tills du når önskad innertemperatur. 
  • Låt köttet vila 5-10 minuter innan du skär upp det.
  • Skär flanksten tvärs över muskelfibrerna, annars blir köttet segt. 

RECEPT >

Flankstek med krossad potatis och syrlig örtkräm
ca 4 port
Läs mer Flankstek

Flankstek i ugn

Snabba tips för flankstek i ugn

  • Se till att flanksteken har rumstemperatur.
  • Marinera köttet minst en timme innan och torka sedan av köttet för en fin stekyta.
  • Bryn i en het stekpanna och tillaga därefter i ugn på 125 grader eller lägre.
  • Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila i minst 10 minuter.
  • Skär steken tvärs över muskelfibrerna, annars kan köttet bli segt.

RECEPT>

Steka flankstek

Snabba tips för steka flankstek

  • Se till att flanksteken har rumstemperatur.
  • Marinera minst en timme innan och torka sedan av detaljen för en finare stekyta.
  • Stek på hög värme 1-2 minuter per sida. 
  • Sänk värmen på plattan och tillsätt en klick smör. Ös biten med smör till önskad innertemperatur. 
  • Låt vila 10 minuer. Skär steken tvärs över muskelfibrerna, annars kan den bli seg.

LÄR DIG MER OM ATT STEKA KÖTT >

INNERTEMPERATUR

55 °C

Blodig

60 °C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

En detalj som passar utmärkt för grillen. Grilla den hårt på bägge sidorna och låt sedan långsamt gå upp till 58 grader och vila 10 minuter innan du skär upp så kommer du ha en rosa, smakrik flankstek. 

VAR SITTER DETALJEN?

 Del av kållapen

Flankstek är en styckdetalj av nötkött som sitter framför ljumsken, på undersidan av djuret och är en del av kålappen.

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA