Flat iron
HUR SKA JAG TILLAGA FLAT IRON?
Flat iron eller ”butler’s steak” är platt till formen och därav väldigt praktisk att lägga på grillen eller steka i pannan. Värmen ska vara hög och köttet bör tillagas blodigt eller medium för att få en underbar konsistens. Flat iron är framdelskött vilket innebär att det finns mycket marmorering av insprängt fett. Fettet smälter vid tillagning och ger ett saftigt kött. En viktig förberedelse för att lyckas med flat iron är att ta bort den platta senan som går igenom hela köttbiten i mitten. Denna sena delar biten i två och bör tas bort före tillagning.
Grilla flat iron
Snabba tips att grilla flat iron
- Se till att köttet är rumstempererat. Ta bort den platta senan som går i detaljen så får du två platta köttbitar.
- Marineras köttet ska det ske minst en timme innan, glöm inte att torka av köttytan före grillning.
- Grilla köttet 1-2 minuter per sida på direkt värme, avsluta sedan på indirekt värme tills du når önskad temperatur.
- Låt köttet vila i cirka 10 minuter innan du skär upp det.
- Skär köttet tvärs över muskelfibrerna, annars blir köttet segt.
Steka flat iron
Snabba tips för att steka flat iron
- Se till att köttet är rumstempererat. Ta bort den platta senan som går i detaljen så får du två platta köttbitar.
- Marineras köttet sker det med fördel minst en timme innan och torka sedan av detaljen för en finare stekyta.
- Stek på hög värme i ett par minuter per sida. Sänk sedan värmen på spisen och tillsätt en klick smör. Låt köttbiten steka klart tills du når önskad temperatur.
- Låt köttet vila i innan du skär upp det.
- Skär steken tvärs över muskelfibrerna för att få ett riktigt saftigt kött.
55 °C
Blodig
60°C
Medium
70°C
Välstekt
Vår rekommendation
När det gäller flat iron är det viktigt att du har koll på senan som går igenom hela detaljen. När du tagit bort den trivs flat iron utmärkt på grillen, ge den en fin yta och låt sedan sakta gå upp till önskad innertemperatur, vår rekommendation är 60 grader!
Del av kållapen
Flat iron styckas från en avlång muskel som sitter på bogbladet på djurets framdel. Den platta senan som går på längden genom muskeln behöver tas bort, vilket oftast slaktaren redan har gjort när du köper köttet i butik. När senan är borttagen får du den där platta och grillvänliga steken!
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA