Lägg

HUR SKA JAG TILLAGA LÄGG?

Nötlägg är ett magrare alternativ till fläsklägg. Benet och benmärgen sitter kvar vilker ger smak och maträtter rika på kalcium. Nötlägg säljs både färsk och rimmad, men är rätt svår att få tag på i en vanlig butik. Kalvlägg är lite vanligare än oxlägg. Köttet är rätt hårt, men får i likhet med oxsvans en djup och mustig karaktär när den tillagas på låg värme i timmar. Osso buco är en rätt från norra Italien där tjocka skivor lägg kokas och serveras med persilja, vitlök, rivet citronskal (en så kallad gremolata). Nötlägg är också en huvudingrediens i den franska rätten daube som är en gryta bestående av kött, grönsaker, örter, vin och konjak. 

Gryta på nötlägg

Snabba tips för ett långkok på lägg 

  • Se till att köttet är rumstempererat.
  • Bryn läggen runtom på hög värme i en blandning av smör och olja. 
  • Placera köttet i en stor gryta med kokande vatten och se till att det täcks. 
  • Tillsätt dina smakförstärkare, koka upp igen och låt småputtra i 3,5-4 timmar under lock. 
  • Smaka eventuellt av med salt och peppar.

LÄR DIG MER OM ATT KOKA KÖTT >

Nötlägg i ugn

Snabba tips för ett långkok på lägg

  • Marinera köttet och låt det dra några timmar, gärna över natten. 
  • Sätt ugnen på 160 grader eller lägre.
  • Bryn köttet väl i en blandning av olja och smör, se till att stekytan är torr innan köttet hamnar i stekpanna. 
  • Stek köttet mitt i ugnen i cirka 2–3 timmar och låt vila minst 15 minuter innan servering
  • Servera köttet tillsammans med kokt ris eller pressad potatis.

LÄR DIG MER OM ATT LAGA KÖTT I UGN >

INNERTEMPERATUR

- °C

Blodig

- °C

Medium

80°C

Välstekt

Vår rekommendation

Nötlägg är en styckdetalj som inte är naturligt mört, men som utvecklar en fin konsistens om den tillagas sakta och får uppnå en hög innertemperatur. Läggen blir som bäst när de tillagas till en innertemperatur på 80 till 90 grader och tillagas i den temperaturen 2-3 timmar. 
Vi rekommenderar inte att denna detalj serveras rare eller medium och det krävs lite mer tillagning för att lyckas. Låt kokas eller brässeras.  

VAR SITTER DETALJEN?

Skivor av benen runt knäpartiet

Läggen är djurens ben, närmare bestämt framläggen är övre delen av frambenet, och bakläggen är mellandelen av bakbenet. Framlägget kan du få tag på både färskt och rimmat medan baklägget för det mesta används i färs-och charkprodukter.

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA