Nötrulle
HUR SKA JAG TILLAGA NÖTRULLE?
Nötrullen är fin till formen och rik på bindväv vilket gör den något hård. För ett mört kött bör den därför tillagas på låg värme under en längre tid. Rullen är väldigt god kallskuren och lagas oftast som klassikerna tjälaknöl och saltrulle. Detaljen funkar såklart även som långkok i gryta och används ofta till husmanskost så som sjömansbiff. Tänk också på att nötrullen ska skäras lite på snedden och tvärs över muskelfibrerna.
Gryta på nötrulle
Köttet är bindvävsrikt, men låter du den koka länge och väl i en gryta blir köttet härligt mört. Tillagningstiden kan kännas lång, men tänk på att köttet i stort sett sköter sig själv på spisen. Varför inte tillaga klassikern sjömansbiff? Extra praktiskt med sjömansbiff eftersom rätten inte kräver en massa tillbehör. Om du har en ugnssäker gryta kan du också sjuda sjömanbiffen i ugn på 175 grader.
Nötrulle i ugn
För det mesta ska köttet vara rumstempererat när det tillagas, men ska du göra tjälaknöl av din nötrulle ska köttet tvärtom vara fryst när det steks i ugnen. När det frysta köttet läggs in i ugnen ska ugnen vara kall, men därefter vridas upp till cirka 100 grader. Långtidsstek i 9–10 timmar, gärna över natten. Stick in en termometer efter cirka 2 timmar när nötrullen har tinat, ta ut köttet när termometern visar runt 65 grader.
55 °C
Blodig
60 °C
Medium
70 °C
Välstekt
Vår rekommendation
Nötrulle passar bäst när den får brässeras i en gryta eller stekas hel i ugn.
Rumpstek och saltrulle
Den bindvävsrika rullen som även kallas rumpstek hittar du på bakre delen av djuret, närmare bestämt mellan innanlåret och ytterlåret. Detaljen används ofta till smörgåspålägget saltrulle och därför kallas även den råa rullen för just saltrulle.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA