Oxbringa
HUR SKA JAG TILLAGA OXBRINGA?
Oxbringa, även känt som brisket, är bindvävsrikt med korta muskeltrådar och kräver därför lång tillagning, allt mellan 2-15 timmar. Bringan har en fyllig smak och när bindväven löses upp blir köttet så mört att det smälter på tungan. Traditionellt används köttet som stomme i grytor, men vill du få dina grillgäster att göra vågen av förtjusning är grillad oxbringa ett ess i rockärmen! Glöm inte att skiva tvärs muskelfibrerna för att minimera köttets tuggmotståndet.
Grilla oxbringa
Snabba tips för den perfekta grillningen
- Marinera bringan med fördel en timme innan. En amerikansk variant är att gnida in en hel bringa med stora mängder kryddblandning, så kallad rub, och att sedan röka den på galler.
- Ska du röka köttet bör du skära bort det mesta av fettet så att röken kommer åt köttet och inte fettet.
- Grilla på indirekt värme under ett par timmar och avsluta på direkt värme för en fin köttyta.
- Låt vila i minst 15 minuter innan du skär i köttet, kom ihåg att skära tvärs muskelfibrerna.
- En annan metod är att förkoka, ugnslaga eller använda sous vide och därefter avsluta en stund på grillen.
Gryta på oxbringa
Snabba tips för den perfekta kokningen
- Se till att köttet är rumstempererat och bryn hastigt innan det läggs i rikligt med kokande vatten.
- Koka upp igen, skumma av och tillsätt övriga ingredienser.
- Låt sjuda tills köttet nästan faller sönder, tar minst 2-3 timmar.
- Tillsätt dina kryddor, traditionellt används lagerblad och pepparkorn till bringa.
- Ta bort grytan från plattan och låt svalna i spadet i cirka 15 min.
- °C
Blodig
85 °C
Medium
90 °C
Välstekt
Vår rekommendation
Vanligast är att satsa på en innertemperatur på 90 grader eftersom bringan brukar vara som mörast då. Det kan dock variera lite från bit till bit så testa hur mjukt köttet är genom att vicka köttermometern fram och tillbaka.
Bröstmuskel, hela vägen upp till skuldran
Oxbringa är nötdjurets bröstmuskelatur och består av de två muskler som benämns ‘the flat’ respektive ‘the point’. "The flat" fäster i revbenen och bröstbenet och den andra köttigare och fetare delen fäster i skuldran. Desssa två delar hålls samman med bindväv och fett. Om du putsar bort mycket av bringans fett kan det därför hända att musklerna lossnar från varandra.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA