Picanha
HUR SKA JAG TILLAGA PICANHA?
Picanha (uttalas: pick-ahn-ja) är en styckdetalj som är omåttligt populär på grillen i Brasilien och allt fler har börjat upptäcka denna juvel. Picanha benämns ofta som rostlock med kappa. Detaljen styckas med bibehållen kappa eftersom fettranden ger ett extra saftigt och smakrikt kött. Picanhan har något kraftigare köttfibrer än exempelvis en entrecote, vilket bidrar med en massa smak. Eftersom picanhan är naturligt smakrikt är den godast i sin enkelhet med bara salt och peppar. För att få köttet så mört som möjligt ska köttet skäras mot muskelfibrerna. På grillen är picanha given, men den går såklart utmärkt att steka också.
Grilla picanha
Snabba tips för att grilla picanha
- Se till att picanhan har rumstemperatur.
- Skär skåror i kappan och gnid in rikligt med salt i köttet på båda sidorna.
- Grilla picanhan på båda sidorna på direkt värme i några minuter, tillaga sedan med köttsidan nedåt på indirekt värme tills du når en innertemperatur på ca 57 grader, tänk på att den eftersteker ett par grader.
- Låt köttet vila åtminstone ca 10 minuter innan du skär upp det.
- Picanhans fibrer går över den korta delen av köttet och ska därför skäras i långa skivor.
Steka picanha
Snabba tips för att steka picanha
- Skiva picanhan i 1-2 cm tjocka skivor, se till att picanhan har rumstemperatur.
- Salta i god tid innan, se till att skivan är torr och stekpannan varm.
- Stek köttet i olja ca 2 minuter. När du vänder köttet lägger du i smör och en vitlöksklyfta i pannan.
- Sänk värmen på pannan och stek nu köttet samtidigt som du öser med smör och vitlöksblandningen. Har du en termometer vill du nå en innertemperatur på ca 57 grader.
- Låt picanhan vila 10 min innan äter.
Picanha i ugn
Snabba tips för den perfekta steken
- Se till att picanhan har rumstemperatur.
- Salta i god tid, se till att stekytan är torr och bryn köttet i olja 2 min i en het stekpanna med fettkappan nedåt.
- Vänd steken och ha i smör samt en klyfta vitlök i pannan, stek ca 1 minut häll sedan över allt i en ugnsform.
- Ställ in i ugnen på 125 grader och låt stå tills du når en innertemperatur på 57 grader.
- Låt köttet vila i ca 10 minuter innan du skär upp det, skär mot musklefiberna.
55 °C
Blodig
60 °C
Medium
70 °C
Välstekt
Vår rekommendation
I Sydamerika tillagas nötpicanha för det mesta till en innertemperatur mellan 55 och 60 grader. Tillaga köttet blodigt eller medium och du får ett saftigt kött med en röd eller rosa kärna och behåll fettkappan, den ger väldigt mycket smak!
En del av rostbiffen
Picanhan är en del av rostbiffen och sitter på dess ovansida. Picanhan skiljs åt från rostbiffen genom en hinna och är en av de möraste detaljerna på rostbiffen. Rostbiffen hittar du i sin tur på djurets bakdel.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA