Ytterlår
HUR SKA JAG TILLAGA YTTERLÅR?
Ytterlår är rikt på bindväv och har en låg fetthalt. Ytterlår blir därför som allra bäst när den tillagas som långkok i gryta eller i ugn. I butik hittar du oftast ytterlår under namnet oxstek eller nötstek. I mindre bitar går detaljen oftast under namnet på hur den vanligtvis används, exempelvis sjömansbiff eller grytbitar.
Gryta på ytterlår
Snabba tips för den perfekta kokningen
- Se till att köttet är rumstempererat och bryn hastigt innan det läggs i rikligt med kokande vatten.
- Koka upp igen, skumma av och tillsätt övriga ingredienser.
- Låt sjuda tills köttet nästan faller sönder.
- Tillsätt dina kryddor.
- Ta bort grytan från plattan och låt svalna i spadet i cirka 15 min.
Ytterlår i ugn
Snabba tips för ytterlår som stek
- Se till att köttet är rumstempererat innan tillagning.
- Torka av köttet för en finare stekyta och bryn i en het stekpanna.
- Tillaga i ugn på 125 grader eller lägre.
- Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila i ca 10-15 minuter.
- Skär upp steken mot muskelfibrerna för att minimerar tuggmotståndet.
Steka ytterlår
Ytterlår är egentligen mer synonymt med långsam tillagning i fuktig miljlö. Att strimla köttet tunt till rullader och steka går dock fint!
55 °C
Blodig
60 °C
Medium
70 °C
Välstekt
Vår rekommendation
Eftersom att marginalerna är ganska små bör du ha bra koll på temperaturen. Tänk på att temperaturen fortsätter att stiga efter att den har varit i ugn eller på grillen.
Lång muskel på bakbenet
Ytterlåret är en lång muskel som sitter på utsidan av nötdjurets bakben från länd till knäben. Det är själva spetsen på ytterlåret som kallas för rumpstek.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA