Kycklinglårfilé

HUR SKA JAG TILLAGA KYCKLINGLÅRFILÉ?

Kycklinglårfilé är ännu saftigare än kycklingfilé eftersom att den innehåller lite mer insprängt fett. Mixa örter, vitlök och fetaost och fyll kycklingen med röra och tillaga i ugn. Kycklinglårfilén kan du såklart steka, ha i grytan, strimla till wok eller vad du nu kan tänkas hitta på! Lårfilén är urbenad utan skinn och enkel att tillaga, men det är lätt hänt att köttet behandlas styvmoderligt och blir för torrt. Filén är nämligen känsligare för värme än det mörkare köttet på benen så var nog med att inte tillaga på för hög värme. 

ALLA RECEPT MED KYCKLINGLÅRFILÉ>

Kycklinglårfilé i ugn 

Snabba tips för den perfekta ugnstekningen

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Se till att köttet är rumstempererat och att ytan är torr för att få en bra stekyta.
  • Fyllning: Hacka kapris, persilja, och vitlök och rör ihop med fetaost.Rör ihop hacket med senap. Fördela blandningen i lårfiléerna och vik ihop dem och pensla lite olja på ovansidan. 
  • Ställ in i ugnen och stek cirka 30 minuter eller tills köttet är väl genomstekt.
  • Låt vila i några minuter innan du skär upp kycklingen så blir den saftigare.

RECEPT >

Krispig kycklingschnitzel med kaprissmör
4 port
Läs mer Kycklinglårfilé

Steka kycklinglårfilé 

Snabba tips för att steka kycklinglårfilé

  • Se till att kycklingen är rumstempererad och att stekytan är torr. 
  • Dela kycklinglårfiléerna en gång på mitten. 
  • Se till att stekpannan är riktigt varm när du lägger i köttet.
  • Sänk värmen till medium och stek kycklinglårfiléerna gyllene runt om i ca 5 minuter eller tills köttsaften är klar. 
  • Låt vila i några minuter innan du skär upp kycklingen så blir den saftigare.

RECEPT>

Grilla kycklinglårfilé

Snabba tips för den perfekta grillning

  • Se till att kycklingen är rumstempererad. 
  • Krydda och marinera! Men var noggrand med att torka av köttet Tänk på att torka av kycklingen innan den läggs på grillen, så undviker du att marinaden droppar ner i kolen vilket ger flammor som kan ge en bränd yta
  • Grilla först på direkt värme (hög värme) och flytta sedan till den svalare delen av grillen för ett knaprigt och saftigt kött.
  • Se till att kolen har en askgrå färg innan du lägger kycklingen på grillen och använd gärna lock för att ge kycklingen jämn värme.
  • Låt köttet vila i några min innan du skär upp det så blir det saftigare.

RECEPT>

INNERTEMPERATUR

- °C

Blodig

- °C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

För kycklinglårfilé är det en innertemperatur på 70 grader som gäller men kycklinglårfilé är klar – och säker att äta – redan vid 65 grader. Att använda en stektermometer är det bästa sättet att ha koll på temperaturen. När kycklingen har nått rätt temperatur ska köttsaften vara klar, inga rosa inslag. 

VAR SITTER DETALJEN?

Övre lårmuskeln

 Kycklinglårfilén kommer från den övre lårmuskeln och styckas utan ben. Detaljen har mer insprängt fett än kycklingbröstfilé. 

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA